Gelderse Vallei

Harskamp weer langer open voor Oekraïners, ook onderdak Afghanen

De kazerne in Harskamp biedt onderdak aan vluchtelingen.
De kazerne in Harskamp biedt onderdak aan vluchtelingen. © Omroep Gelderland
Legerplaats Harskamp blijft opnieuw drie maanden langer open om onderdak te bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. Op een ander deel van de legerplaats bij het gelijknamige dorp zijn op dit moment ook ongeveer honderd Afghaanse vluchtelingen ondergebracht, maar die vertrekken volgens Defensie over twee weken weer.
Defensie stelde de legerplaats begin maart open voor ongeveer 900 vluchtelingen uit Oekraïne. Hun verblijf zou drie maanden duren, maar werd in juni al eens verlengd en deze week opnieuw. Ondertussen wonen er volgens de gemeente Ede nog ruim vierhonderd Oekraïners op het complex, merendeels in gezinsverband. De relatie tussen de vluchtelingen en de Harskampers is uitstekend, zegt de gemeente.
De legerplaats, die nog volop in gebruik is bij Defensie, diende vorig jaar ook al enige maanden als noodopvang voor Afghaanse vluchtelingen. Dat leidde toen tot ophef onder Harskampers, die zich overvallen voelden. Jongeren stichtten een jaar geleden brandjes op de openbare weg in scandeeredn leuzen. De politie greep uiteindelijk in.
Voor de groep Afghanen die donderdag en vrijdag is gearriveerd in Ede was geen plaats meer in het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. De huidige crisisnoodopvang duurt hooguit twee weken, heeft de gemeente aan het dorp laten weten.