Arnhem en omstreken

Pas op, zwem niet overal! Blauwalg ligt op de loer

ARNHEM - Zomaar een duik nemen op een plek met water? Dat is niet verstandig. Door het warme weer komen blauwalgen in steeds meer wateren in onze provincie voor. Momenteel gaat het om zeventien zwemlocaties in Gelderland, meldt bioloog Miquel Lurling van Wageningen University & Research op basis van data van de website Zwemwater.nl. Maar de bacteriën komen nog op veel meer locaties voor dan aangegeven op de kaart.
Officiële zwemlocaties worden in de gaten gehouden door waterschappen. "Mensen zoeken ook andere locaties om te zwemmen. Daar hebben we weinig zicht op", zegt Lurling. Er lopen namelijk geen standaard monitoringsprogramma's voor wateren die niet als zwemwater bedoeld zijn. "Het is een blinde vlek."
Volgens Waterschap Vallei en Veluwe wordt de waterkwaliteit overal geïnspecteerd. "Wij krijgen ook al jaren direct meldingen binnen van inwoners als er blauwalg wordt gezien. Dan volgt er een inspectie en daarnaast monitoren wij het ook. Als het wordt vastgesteld dan raakt het de volksgezondheid dus dan plaatst de gemeente een waarschuwingsbord bij de desbetreffende vijver of ander water."

Melding van blauwalgen

Waterschap Vallei en Veluwe houdt op zijn eigen kaart alle locaties bij waar blauwalgen worden aangetroffen. Het kan wel zo zijn dat de kaart niet gelijk up-to-date is. "Gemeenten gaan over de gezondheid. Wanneer er een melding van blauwalg bij ons binnenkomt, wordt die gecheckt en dan controleren we de waterkwaliteit", licht woordvoerder Yvonne Vlek toe.
Als een gemeente niet gelijk een melding bij het waterschap doet, kan het dus even duren voordat het waterschap zo'n locatie aan de kaart toevoegt. Het is daarom verstandig om niet alleen de kaarten van waterschappen in de gaten te houden, maar ook de waarschuwingen van de gemeente zelf.

Lichte toename

De komende weken zullen de blauwalgen nog licht toenemen, verwacht Vlek. "We hebben gebieden met weinig doorvoer van water. Daar neemt de temperatuur toe. Er zal een toename zijn, maar niet enorm."
Blauwalgen zijn bacteriën die van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water leven. Ze hopen zich op bij warm weer en maken gifstoffen aan die gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Nadat je in aanraking bent gekomen met blauwalgen kun je last krijgen van huiduitslag, geïrriteerde ogen of maagproblemen. Het advies is om goed af te spoelen onder de douche.