Liemers / Achterhoek

Silo Art Tour compleet met kunstwerken in Azewijn

Silo Art Tour compleet met kunstwerken in Azewijn
Silo Art Tour compleet met kunstwerken in Azewijn © REGIO8
AZEWIJN - Het tiende en laatste kunstwerk dat deel uitmaakt van de Silo Art Tour door de Achterhoek is donderdagmorgen in de gemeente Montferland onthuld. Kunstenaar Collin van der Sluijs heeft in één week tijd drie silo's van mengvoederbedrijf GIJS in Azewijn omgetoverd tot heuse kunstwerken.
“In plaats van één silo heb ik de eer gehad om er drie naast elkaar te doen, in één week tijd”, vertelt kunstenaar Collin van der Sluijs. “Ik voel me behoorlijk vereerd dat ik als afsluiter aan de gang mag. Het is net als bij een festival, of je de eerste of de laatste bent, dat maakt niet uit. Maar aangezien het de afsluiter is, moet je wel alles geven wat je hebt."
Op de meest linkse silo staan na een week hard werken verschillende knoppen en bloemen. De vogel op de middelste silo kijkt naar de toekomst, maar ziet daar op de meest rechter een oude Azewijnse molen. De molen is gemaakt op basis van oude zwart-wit foto’s. “Die molen staat in het verlengde van waar hij vroeger heeft gestaan”, legt de kunstenaar uit. “In het midden zit een patrijs die hier in de buurt graag rondrent. De mooie oranje kop contrasteert lekker met het blauw.”
Met Montferland hebben in totaal tien gemeenten in de regio nu een eigen Silo Art-kunstwerk. Van het bedrijfspand van PPF in Doetinchem, tot de boerderij van de familie Ruesink in Aalten, waar de tour in 2020 van start ging. Elk kunstwerk is uniek en is gemaakt door een andere kunstenaar.
“Je kan er voor kiezen om één kunstenaar alles te laten doen, maar wij vonden het vooral heel leuk om verschillende stijlen en achtergronden te kiezen”, vertelt Charlotte Ponjeé. “Op die manier komt alles aan bod, van portretten tot dieren tot natuur en landschappelijke elementen.”

Flinke uitdaging

Het maken van het kunstwerk was voor Collin, die nooit eerder op een silo heeft gewerkt, een flinke uitdaging. Niet alleen kreeg hij te maken met een hittegolf, ook het canvas was niet makkelijk. “Het was wel even puzzelen”, geeft de kunstenaar toe.
“Het is natuurlijk totaal anders dan een muur, daar zet je je hoogwerker in het midden neer en dan kun je overal bij.” Ook was het voor Collin onmogelijk om tijdens het werk het hele plaatje te bekijken: “Omdat het rond is moet je constant schakelen. Wat je links hebt gemaakt kun je niet zien als je rechts bezig bent, dus je moet in stukjes denken en vaak afstand nemen om te kijken of alles klopt.”

Tour compleet

Nu de molen, bloemen en de patrijs op de silo's staan is de Silo Art Tour door de regio compleet. Voorlopig is de silo in Montferland de laatste en dat zorgt bij de projectleider voor dubbele gevoelens. “Het is een beetje gek dat het nu ophoudt en klaar is”, vertelt Ponjeé. “Maar ook heel leuk dat mensen de routes kunnen gaan fietsen en rijden. En dat mensen kunnen zien wat er in de Achterhoek te doen is, dus ik ben ook blij.”