Noord-Veluwe

Heeft een wolf Peters schapen doodgebeten? DNA zal het uitwijzen

UDDEL - Peter de Bruin uit Uddel kreeg vrijdagochtend een telefoontje: 'Ik zou maar even komen kijken'. Toen hij naar zijn weiland ging, waar hij twaalf hobbyschapen houdt, zag hij al hoe laat het was. Zeven van zijn dieren lagen roerloos en verspreid in het weiland.
"Ik denk dat het deze ochtend al is gebeurd", zegt Peter de Bruin. "De rest van de schapen zag er nog zo vermoeid uit." Hij weet eigenlijk wel zeker dat een wolf was die zijn dieren doodde. Twee andere dieren raakten gewond, maar die konden weer opgelapt worden door de dierenarts. "Die twee hadden een kleine wond in de nek."
Heeft een wolf dit gedaan? DNA zal het uitwijzen

Buik opengereten

De andere schapen zijn flink toegetakeld. Flinke wonden in de nek en van enkelen is de buik compleet opengereten. "Als ik die wonden zie, dan weet ik het wel zeker. De ingewanden liggen erbuiten. Dat doet een hond of vos volgens mij niet."
De afgelopen tijd is er al een wolf gesignaleerd in de omgeving. "Op zo'n vijfhonderd meter. Ik dacht dat ik mijn omheining goed voor elkaar had. We hebben speciaal schapengaas en stroomdraad, maar zelfs dat hielp blijkbaar niet."
Of het daadwerkelijk de wolf was die deze ravage aanrichtte, moet duidelijk worden na dna-onderzoek. "Vanochtend komt er een onderzoeker langs om dna af te nemen. Ze taxeren ook de schapen en daarna kan ik ze aanmelden bij destructiebedrijf Rendac. De andere schapen heb ik inmiddels overgebracht naar een ander weiland."
De schapen lagen verspreid door het weiland.
De schapen lagen verspreid door het weiland. © Omroep Gelderland
Fauna schade-experts van BIJ12 hebben De Bruin laten weten dat het nog enkele weken duurt voordat er uitslag is. "In de laatste week van september wordt duidelijk of deze aanval van een wolf komt of niet. Dan hebben we daar uitsluitsel over."

Zie ook: