Stedendriehoek

Opvang in Gelderland: 'De nood is nu heel erg groot en wordt nog groter'

150 Asielzoekers zijn versneld opgevangen in Apeldoorn
150 Asielzoekers zijn versneld opgevangen in Apeldoorn © Omroep Gelderland
APELDOORN - "De zoektocht naar opvanglocaties duurt al weken, dat is nu versneld en dat zal nog intensiever worden. We hopen dat gemeentes de noodzaak zien, want het is echt nodig".
Een woordvoerder van het COA verbaast zich niet, maar was wel verrast door de versnelde opvang donderdagavond in de twee sporthallen in Apeldoorn. Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) vroeg Apeldoorn om met spoed noodopvang te regelen voor 150 asielzoekers. Apeldoorn gaf vanwege de "onhoudbare situatie in Ter Apel" gehoor aan die oproep, en stelde de sporthallen Zuiderpark en Mheenpark beschikbaar.

Omwonenden hebben begrip

"Wij kregen te horen in een brief dat door de omstandigheden in Ter Apel deze sporthal voor opvang gebruikt wordt", zegt een man die tegenover de sporthal woont. "Als ik de toestand daar zie, dat vind ik zo mensonterend, dus ik snap dat er iets moet gebeuren. Volgens mij staat iedereen een beetje met z'n rug tegen de muur. Het is een groot probleem hoe wij ons asieltoegangssysteem geregeld hebben. Maar als dit Ter Apel verlicht, dan sta ik hierachter, ja."
Voor de crisisnoodopvang in beide sporthallen in Apeldoorn werkt de gemeente samen met Veiligheidsregio Noord Oost Gelderland. Een eventueel nieuw of aanvullend verzoek van het COA zal door de veiligheidsregio per situatie opnieuw worden bekeken.
Zie ook:

Zondag naar Doetinchem

De groep kan maximaal vier dagen in Apeldoorn blijven, zondag worden ze waarschijnlijk overgebracht naar Doetinchem. Daar is een crisisnoodopvang ingericht waar maximaal 225 asielzoekers tot het eind van 2022 kunnen verblijven. De nieuwe locatie biedt mogelijkheden om bijvoorbeeld gezinnen op te vangen en ook bij elkaar te houden. Zo zijn er zijn 'woonunits' voor maximaal vijf personen. Volgens de projectleider van de locatie zijn omwonenden in de aanloop betrokken bij de opvanglocatie, daardoor zou er draagvlak zijn in de omgeving.
Crisisnoodopvang
Crisisnoodopvang © Gemeente Doetinchem

100 Afghaanse vluchtelingen in Harskamp

Ook op een andere plek in Gelderland zijn donderdag vluchtelingen opgevangen. Op de legerplaats in Harskamp vangt Defensie 100 Afghaanse vluchtelingen op. Zij blijven maximaal twee weken en komen in die tijd niet buiten het defensieterrein, zegt de gemeente Ede.
Gemeenten moeten nog dit jaar woningen regelen voor 20.000 statushouders. Dat is de kern van een pakket maatregelen waar het kabinet over spreekt om de asielcrisis aan te pakken. Voor de eerste helft van volgend jaar gaat het om woningen voor 20.000 tot 24.000 mensen met een verblijfsstatus. Ingewijden melden dat naar aanleiding van berichtgeving van meerdere media. De ministerraad moet vrijdag een klap geven op de plannen, waarover donderdag onder meer nog is gesproken met het Veiligheidsberaad. Als erkende vluchtelingen meer doorstromen naar reguliere woningen, komt er meer plek vrij in asielzoekerscentra.