Achterhoek

Een week na de kermis is opnieuw feest in Grolle

Team Groenlo
Team Groenlo
GROENLO - Groenlo heeft de kermis nauwelijks achter de rug of het volgende feest staat alweer voor de deur. Vrijdagavond wordt het kermisterrein aan de Maliebaan omgetoverd tot Achterhoekse brouwerij mét bierfeest.
Hoe je het ook wendt of keert, Groenlo zal altijd verbonden blijven met bier. Van oudsher natuurlijk door de Grolsch-fabriek die hier jaren stond en in Groenlo, Grolle, ontstaan is. En sinds een jaar of vier is de traditie van brouwen weer helemaal terug door Brouwersnös. En dan heeft Groenlo ook nog een heleboel kleine thuisbrouwers.
Reden voor Zomer in Gelderland om de serie van dit jaar in Groenlo af te sluiten met een Achterhoeks bierfeest met brouwketels, bierpullen en andere aanverwante zaken.
Een week na de kermis is opnieuw feest in Grolle
Groenlo is de vijftiende en laatste plaats van Zomer in Gelderland van 2022. Groenlo is een stad en werd gesticht rond het jaar 610. De naam Groenlo komt van 'groen bos'. De stad is vooral bekend vanwege haar roemruchte verleden. De Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden wordt hier nog elke twee jaar herdacht met de Slag om Grolle, een groot evenement met reenactors waarin een heuse veldslag wordt nagespeeld.
Groenlo heeft verder de oude en een nieuwe Calixtus kerk. De oude is prachtig verbouwd tot een evenementenlocatie en de nieuwe heeft de titel 'basiliek'. Carnaval wordt hier groots gevierd. En ze hebben hier een andere mooie traditie: de Grolse want. Een handschoen in blauw met wit gebreid met een patroon met een achthoekige ster die verwijst naar Groenlo als vestingstad.