Stedendriehoek

Apeldoorn vangt met spoed asielzoekers Ter Apel op

De asielzoekers worden onder meer in een sporthal opgevangen.
De asielzoekers worden onder meer in een sporthal opgevangen. © Luciano de Graaf
APELDOORN - Zo'n 150 asielzoekers die al meerdere nachten niet konden overnachten in het aanmeldcentrum in Ter Apel, zijn donderdagavond met spoed overgebracht naar een sporthal in Apeldoorn. Daar krijgen ze voorlopig onderdak, meldt De Stentor. Al weken moeten asielzoekers in Ter Apel de nacht doorbrengen in de buitenlucht.
In de sporthallen kunnen ze maximaal vier dagen blijven, daarna zullen ze naar de opvanglocatie in Doetinchem moeten. Volgens de krant vroeg het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) de gemeente Apeldoorn woensdag met spoed om noodopvang voor 150 asielzoekers voor maximaal vier nachten. Apeldoorn gaf vanwege de 'onhoudbare situatie in Ter Apel' gehoor aan die oproep, en stelde de sporthallen Zuiderpark en Mheenpark beschikbaar.
Ondanks de noodopvang in Apeldoorn slapen er volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in de nacht van donderdag op vrijdag wederom zo'n 700 mensen buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

'Mensonterend'

"Wij kregen te horen in een brief dat door de omstandigheden in Ter Apel deze sporthal voor opvang gebruikt wordt", zegt een man die tegenover de sporthal woont. "Als ik de toestand daar zie, dat vind ik zo mensonterend, dus ik snap dat er iets moet gebeuren. Volgens mij staat iedereen een beetje met z'n rug tegen de muur. Het is een groot probleem hoe wij ons asieltoegangssysteem geregeld hebben. Maar als dit Ter Apel verlicht, dan sta ik hierachter, ja."