Noord-Veluwe

Ruim 100 mensen bezig met bosbrand: 'Dit kost kapitalen'

De brandweer was met man en macht aanwezig.
De brandweer was met man en macht aanwezig. © Harmjan Petersen/NewsUnited
HARDERWIJK - Ongeveer 120 brandweermensen zijn donderdagavond bezig geweest met de grote bos- en bermbrand bij de A28 ter hoogte van Harderwijk, zo vertelt woordvoerder Frank Schipholt. "Dit was voor ons een hele grote inzet."
Er wordt donderdagavond nog nageblust op de A28, maar de brandweer zegt dat het vuur inmiddels onder controle is. En daar waren veel eenheden voor nodig, vertelt Schipholt. "Er waren hier vier pelotons. We hadden ongeveer 120 mensen ter plaatse. Niet alleen uit de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, maar ook uit Gelderland-Midden. Dit is ook voor ons een hele grote inzet geweest."
Kijk hier naar beelden van de brand op de A28:
Honderden mensen bezig met bos- en bermbrand
De brand bij de A28 ontstond aan het eind van de middag bij een middenberm, maar al snel sloeg het vuur over naar het naastgelegen bos. Hoe het vuur heeft kunnen ontstaan is nog niet duidelijk, daar gaat de politie onderzoek naar doen. Al heeft de brandweer wel een vermoeden.

'Houd je peuk in de auto'

"We zien dat de bermen heel droog zijn, door het weer", zegt Schipholt. "Maar we merken ook dat mensen hun peuken uit het raam gooien. Nu zijn de bermen wel gemaaid, maar nog kan het brand veroorzaken. En nu sloeg het vuur dus ook over naar het bos. Ik roep iedereen die rookt ook op om hun peuk in de auto te houden en niet uit het raam te gooien."
Want door de brand moesten snelwegen worden afgesloten en dus honderden brandweermensen aan het werk. "Dat kost kapitalen, bakken met geld."