Stedendriehoek

Dit gebeurt er als je door een ramp je huis kwijtraakt

Het appartementencomplex in Zutphen mag niet worden betreden.
Het appartementencomplex in Zutphen mag niet worden betreden. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De explosie in een appartementencomplex in Zutphen laat een groot litteken in de straat achter. Het gehele pand is onbewoonbaar en dus moeten de bewoners de aankomende tijd ergens anders onderdak vinden. Hoe gaat dat en wat komt er op je af als je door een dergelijke ramp je huis kwijtraakt?
Direct nadat duidelijk wordt dat een woning flinke schade oploopt, komen hulpdiensten in actie. Stichting Salvage neemt de zorg voor de bewoners voor haar rekening. Dat betekent dat zij in de eerste 24 uur zorgen dat mensen worden opgevangen. De gedupeerden krijgen vervolgens informatie welke vervolgstappen zij kunnen en/of moeten zetten.
Ook zorgt Salvage ervoor dat de schade niet groter wordt. Dat betekent dat ramen en deuren worden dichtgetimmerd, water wordt opgezogen en kostbare spullen veilig worden opgeslagen. De kanttekening hierbij is het dan wel gaat over situaties waarbij het huis nog gerepareerd kan worden.

Eigenaar

Dat is in het geval van de explosie in Zutphen niet zo. Dus geeft Salvage het werk uit handen aan de eigenaar, in dit geval woningcorporatie Mooiland. De eigenaar is verantwoordelijk voor het pand, inclusief inhoud. In Zutphen voert de politie nog onderzoek uit, dus moet Mooiland ervoor zorgen dat het pand bewaakt wordt.
Daarom zijn er beveiligers ingehuurd die de hele nacht voor en achter het pand staan. "De beveiligers zijn er niet alleen om mensen met slechte bedoelingen, maar ook om bewoners die persoonlijke bezittingen willen ophalen tegen te houden", aldus een woordvoerder van Mooiland. "Hoewel ze op het hart is gedrukt om dat niet te doen."
Het is nog onduidelijk of bewoners hun spullen later wel mogen ophalen. Er kunnen dus nog onschatbare emotionele bezittingen verloren gaan. Ben jij weleens door een ramp iets van onschatbare waarde kwijtgeraakt (bijvoorbeeld een verzameling)? Stuur dan jouw verhaal naar omroep@gld.nl.

Nieuwe woning

Ook moet de eigenaar op zoek naar een nieuwe woning. Voor huurders worden nieuwe woningen gezocht. Dat betekent dat je naar een nieuwe wijk verhuist en allemaal andere buren krijgt: "We hebben niet zoveel woningen naast elkaar liggen", aldus de woordvoerder. "We gaan persoonlijk met de bewoners naar zo'n goed mogelijke oplossing op zoek."
Er staan niet alleen weinig huizen op één rij vrij, er staan überhaupt weinig huizen vrij. Dus dat kan nog een hele zoektocht worden.