Achterhoek

Smeden steunen Oekraïense collega's op DRU

Smeden steunen Oekraïense collega's op DRU
Smeden steunen Oekraïense collega's op DRU © Gemeente Oude IJsselstreek
ULFT - Tijdens het internationale evenement 'Smeden voor de Vrede' op het DRU Industriepark in Ulft hoopt de werkgroep IJzeren Ring Oude IJsselstreek veel geld in te zamelen voor smeden in Oekraïne. Op zaterdag 3 september maken smeden nagels met een afbeelding van de vredesduif om hun collega's in het oorlogsgebied te steunen, meldt mediapartner REGIO8.
Oude IJsselstreek is sinds 2005 lid van de Ring van Europese IJzersteden en wil nu iets doen voor de Oekraïense leden van het gezelschap. "Oekraïne heeft twee steden die aangesloten zijn bij de ring, Donetsk en Ivano-Frankivsk (de stad waar Oude IJsselstreek een stedenband mee heeft, red.)", laat smid Paul Klaasen namens de werkgroep weten. "Wij hebben dat ervaren als een mooie actieve gemeente en hebben gedacht dat we wat voor hun willen doen. In september komen we samen met alle IJzersteden in Italië tijdens de jaarvergadering en dan willen wij een rekening openen om de Oekraïense gemeentes te steunen."
Het project om namens de Ring van Europese IJzersteden iets te doen voor wereldvrede of een ander goed doel, is in 2015 opgericht in Duitsland onder de naam ‘Schmieden für den Frieden'. Het project telt inmiddels 31 smeden die er over de hele wereld mee bezig zijn. "Voor ons is het de eerste keer dat wij het doen en we willen toch proberen om dat jaarlijks te organiseren", aldus de smid. Tijdens het evenement komt er ook een Duitse smid helpen.