Stedendriehoek

Kat weer thuis na vermissing van bijna 100 dagen

Michelle met haar kater Bink.
Michelle met haar kater Bink. © eigen foto
APELDOORN - Nadat alle hoop was vervlogen kon de Apeldoornse Michèlle Slijkhuis het bijna niet geloven. Haar geliefde kater Bink is na een maandenlange vermissing weer thuis. Zijn avontuur heeft wel een mysterieus randje: Bink is gevonden in Epse, aan de overkant van de IJssel. Hoe komt hij daar terecht?
Voor Michèlle is Bink een bijzondere kat. Ze bracht hem met de fles groot, nadat ze hem als vier weken oude kitten kreeg. Alles deed ze eraan om hem te vinden. Na drie maanden komt eindelijk het verlossende telefoontje: Bink is gevonden. "Ik begon te huilen. Geloofde het gewoon niet."
Bij de vermissing zette Michèlle al vraagtekens. "Bink is geen wegloper. Hij zal niet snel het avontuur opzoeken; is liever lui dan moe. Ik had snel door: er klopt iets niet." Maar toen de Apeldoornse hoorde dat Bink in Epse is gevonden werd het verhaal nog vreemder.

Meegenomen in een auto

"We denken dat hij in een auto is meegenomen, of is meegelift. Want Bink is aan de andere kant van de IJssel gevonden." De katteneigenaar denkt het eerste. "Het is totaal geen ontdekker. Ik zie hem er niet voor aan dat hij probeert iets in een auto te ontdekken."
Wat haar vermoeden versterkt is dat er in Michèlles omgeving, de wijken Osseveld en Woudhuis, de laatste tijd veel katten worden vermist. "Zeker vijf in de maanden dat Bink was vermist. Er wordt gezegd dat iemand die dieren meeneemt en verderop vrij laat. Misschien is dat ook met Bink gebeurd."
Bink bleek al die maanden in Epse rond te struinen. "De mevrouw die hem vond had hem Joop genoemd. Soms gaf ze hem te eten. Hij was poes aan huis. Toen er in de straat een poes werd aangereden kwam de dierenambulance. Ze heeft toen gevraagd of ze 'Joops' chip konden uitlezen."

Verzwakt

Bink is nu een week thuis. Naar omstandigheden maakt hij het goed. "We kregen hem verzwakt terug. Hij was afgevallen. Maar hij wordt weer de oude. Hij begint weer te spinnen en kopjes te geven. We laten hem een paar weken binnen om zijn omgeving te leren kennen."
Bang dat het nog een keer gebeurt is Michèlle wel. Daarom heeft ze hem een airtag omgedaan; een apparaatje waarmee de locatie van Bink kan worden gevolgd op een smartphone.
Om extra alert te zijn is in Michèlles buurt een appgroep aangemaakt. Graag deelt ze haar verhaal om mensen bewust te maken: "Chip je katten! En registreer je. Veel mensen vergeten dat. Als ze de chip uitlezen, dan kunnen ze je gegevens vinden."
Bij Amivedi, het meldpunt voor vermiste huisdieren, is bekend dat er het afgelopen jaar inderdaad meerdere katten zijn vermist in de Apeldoornse wijken Osseveld en Woudhuis. Vragen over een vermeende 'catnapper' kan Amivedi niet beantwoorden. De Dierenbescherming zegt dat dit soort verhalen vaker de ronde doen. "Maar helaas is het moeilijk met zekerheid te onderbouwen. Helaas zijn er dierenhaters in ons land die vreselijke dingen met dieren doen. Dus ik kan het niet uitsluiten", aldus woordvoerder Niels Kalkman. Volgens de Dierenbescherming speelt er in Apeldoorn niet meer dan op andere plekken.