Arnhem en omstreken

Wegpiraat vol spijt, maar moet misschien wel vier jaar de cel in

De rechtbank in Zutphen.
De rechtbank in Zutphen. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Hij scheurde met 240 kilometer over de A12 en bracht volgens het Openbaar Ministerie daarmee het leven van agenten en weggebruikers in gevaar. Tegen de verdachte, een 20-jarige man uit Nieuwegein, is voor de rechtbank in Zutphen daarom donderdag door het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar celstraf geëist voor twee pogingen tot doodslag en een poging tot zware mishandeling.
De verdachte zit sinds zijn aanhouding op 4 maart in de cel. Hij zou op die dag, vroeg in de avond, onder invloed van drugs met snelheden tot 200 kilometer per uur een Tesla en een Mini van de weg te hebben gereden. Ook reed hij volgens het Openbaar Ministerie vol in op een politiewagen die hem tot stoppen wilde dwingen.
Een agent wist de botsing ternauwernood te voorkomen door vol in de remmen te gaan en het stuur om te gooien. De verdachte is aan het eind van de dollemansrit aangehouden nadat hij zijn auto tot stilstand bracht en uitstapte. Hij bleek een aantal joints te hebben gerookt en geen rijbewijs te hebben.

Spijt

De verdachte is al eerder met justitie in aanraking geweest. Hij heeft meerdere veroordelingen voor onder andere spijbelen, rijden zonder rijbewijs en inbraken. De man is bij zijn opa en oma opgegroeid en toen zijn opa in 2014 overleed ging het naar eigen zeggen helemaal mis met hem. Volgens de reclassering moet de verdachte behandeld worden en beschermd wonen, maar is er een wachtlijst van bijna twee jaar.
De man zegt zelf dat hij aan de politie probeerde te ontkomen omdat hij bang was dat er weer een auto van hem in beslag zou worden genomen, en dat hij weer in de problemen zou komen voor het rijden zonder rijbewijs.
Nu heeft de man uit Nieuwegein spijt. "Ik heb spijt dat ik gevaarlijk rijgedrag heb laten zien", zegt de verdachte tegen de rechtbank. Dat hij toch weer achter het stuur was gekropen kwam omdat hij zijn broer in Duitsland wilde bezoeken.

Behandeling

De advocaat van de verdachte vindt dat zijn cliënt niet opzettelijk het leven van de agent en twee andere automobilisten in gevaar heeft gebracht en daarvoor dus geen celstraf moet krijgen. Hij wees op het leven van de verdachte, dat niet altijd makkelijk is geweest, en op de spijt die de man heeft getoond voor zijn gedrag.
De advocaat vindt ook dat de man meteen in behandeling moet voor de verschillende problemen die hij heeft. Hij vroeg ook om schorsing van zijn detentie, maar de rechtbank wil daar uitgebreid over nadenken en komt later met een beslissing.
De rechtbank doet over 13 dagen uitspraak in deze zaak.