Rijk van Nijmegen

Supermarkten verspillen minder, dat merken ze bij de voedselbank

Een vrijwilliger van de voedselbank in Nijmegen is druk in de weer om pakketten klaar te maken. Foto ter illustratie.
Een vrijwilliger van de voedselbank in Nijmegen is druk in de weer om pakketten klaar te maken. Foto ter illustratie. © ANP
GROESBEEK - Supermarkten maken grote vorderingen om voedselverspilling tegen te gaan. Hierdoor blijven er minder producten over die aan voedselbanken gedoneerd worden. Het leidt tot kopzorgen bij voedselbanken die juist een groeiend aantal gebruikers zien. Door de stijgende inflatie en de hoge energieprijzen moeten mensen steeds vaker bij hen aankloppen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
"Het aanbod van voedsel wordt steeds minder", vertelt Wobke Veenstra van Voedselbank Groesbeek en omstreken. "Dat komt door laatste datumacties. Een dag voor het verstrijken van de uiterste datum komt er een sticker op. Dat voedsel is dan niet meer beschikbaar voor ons", legt hij uit.
Ook Tom Hillemans van Voedselbanken Nederland ziet deze trend. "Supermarkten hebben terecht meer aandacht voor voedselverspilling, maar dat betekent ook dat er minder voedsel beschikbaar is voor de voedselbanken." Hillemans, oud-voorzitter van de voedselbank in Arnhem verwacht een trend 'die eerder naar een daling gaat'. "We hebben alle begrip daarvoor. We kunnen moeilijk aan supermarkten vragen om boodschappen te geven, terwijl ze nog geld voor hun voedsel kunnen krijgen."

'Minder ruim pakket'

"We hebben in Ede altijd een ruim pakket", aldus René Kleinveld van de plaatselijke voedselbank die verwacht meer gebruikers te krijgen. "Maar recent hebben we het er toch met elkaar over gehad om dit anders te doen. Nu geven we iedere week een pak rijst en de week erop een pak pasta. Dat gaan we nu om de twee weken doen."
Bij de Voedselbank Apeldoorn 'lukt het nog om wekelijks de schijf van vijf aan te bieden', aldus Johan Kruidhof. "Maar we houden ons hart vast, want aan het einde van de keten zijn wij de afnemers", waarschuwt de voorzitter.

'Betuwe is gunstig gebied'

Henk van Os van de Voedselbank Elburg en Oldebroek merkt ook dat er normaalgesproken minder aanvoer komt. "Maar op dit moment hebben we veel verse producten. We zitten in een gebied met veel tuinders en boeren waar we veel van krijgen."
De Voedselbank Bommelerwaard in Zaltbommel heeft om dezelfde reden juist eten in overvloed, vertelt Wim Bijkerk tevreden. "Wij vragen aan andere voedselbanken in de regio om voedsel over te nemen, omdat we ook tegen voedselverspilling zijn. Het is goed dat supermarkten daar ook alert op zijn", aldus Bijkerk. "We zitten in een gunstig gebied, want we krijgen erg veel van telers en veilingen."
Reactie supermarkten
Supermarkt Jumbo herkent dat hun inzet om voedselverspilling tegen te gaan, averechts werkt voor voedselbanken. "We realiseren ons dat dit invloed heeft op de stroom van producten die richting de voedselbanken gaat. We hebben een jarenlange samenwerking met de Voedselbanken Nederland en daarom zijn we structureel in overleg hoe we deze samenwerking kunnen invullen", aldus Suzanne van der Vaart van de supermarkketen.

Albert Heijn laat weten dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten. "Wij hebben verschillende initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan", zegt de woordvoerder van het concern. Daarnaast benadrukt ze dat AH al jaren de voedselbanken ondersteunt en komende maandag een nieuwe actie start.