Gelderland

Dit zijn de mooiste natuurfoto's van Gelderland 2022

Deze foto werd verkozen als de allerbeste.
Deze foto werd verkozen als de allerbeste. © Sonja Bohte
LAREN - De winnende foto in de Gelderse Natuurfotowedstrijd 2022 is het unieke en kunstzinnige beeld van Sonja Bohte geworden. De keuze was met ruim 1500 inzendingen enorm.
"Er is heel weinig te zien en toch weet iedereen meteen wat het is. Als je dat voor elkaar krijgt, dan heb je als fotograaf iets moois neergezet", klinkt het juryrapport. Van alle foto's die voorbij zijn gekomen, sprong de foto van Sonja Bohte er voor de jury dan ook meteen uit.
De winnende foto van dit jaar is echt een afwijkend beeld
Johan van der Wielen, jurylid
Een vliegend hert op deze manier gefotografeerd, dat heeft de driekoppige jury - bestaande uit natuurfotografen Johan van der Wielen en Harvey van Diek en boswachter publiek bij Geldersch Landschap en Kasteelen Clara Wilken - nog niet eerder gezien. "Wij zoeken een unieke foto. Als je van je eigen foto al honderd exemplaren op internet ziet staan, dan weet je al bijna zeker dat je niet gaat winnen. De winnende foto van dit jaar is echt een afwijkend beeld. Dit is een fotograaf met een hele creatieve visie", aldus Van der Wielen.
Bohte werd deze zondag bij Huis Verwolde verrast met de hoofdprijs. De prijswinnaars werden bekendgemaakt in de uitzending van de Gelderse Natuurfotowedstrijd 2022. Bohte kreeg, uit handen van de winnares van vorig jaar, een cheque aangeboden voor een masterclass van natuurfotograaf Johan van der Wielen. En een reportage in Mooi Gelderland, het Gelderse natuurmagazine van Geldersch Landschap & Kasteelen dat elk kwartaal op de mat van ruim 50.000 leden valt.
Kijk hieronder naar de prijsuitreiking (de tekst gaat daaronder verder):
BuitenGewoon - Prijsuitreiking Gelderse Natuurfotowedstrijd
De publieksprijs ging naar 'Winter in Sonsbeek' van Thomas van den Berg (15). Via het natuurplatform BuitenGewoon van Omroep Gelderland kon de afgelopen maand gestemd worden. Van den Berg deed mee in de dit jaar geïntroduceerde categorie Jeugd en eindigde ook daar in de top 3.
De winst in deze nieuwe categorie ging naar 'De ontdekker' van Ivo Zwiers (13). De jury over dit kunstwerk: "De fotograaf moet plat met zijn neus op het asfalt gelegen hebben om deze foto te maken. En dat levert een uniek beeld op: de gewone mestkever wordt een fantastisch groot beest dat met zijn poot in de lucht hangt. De jury ziet een kind in actie met oog voor detail. Want wie valt uiteindelijk dat hele eenvoudige mestkevertje op?"
De ontdekker, winnaar categorie Jeugd Gelderse Natuurfotowedstrijd 2022
De ontdekker, winnaar categorie Jeugd Gelderse Natuurfotowedstrijd 2022 Ivo Zwiers (13) © Sonja Bohte
De Gelderse Natuurfotowedstrijd werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. De ruim 1500 ingezonden foto's zijn gemaakt door professionele en amateurfotografen uit het hele land, maar de foto's werden allemaal gemaakt in Gelderland.
De mooiste foto's uit elke categorie (dieren, macro, landschap, jeugd en het jaarthema: de natuur ontwaakt) gaan op tour door Gelderland. De reizende expositie is vanaf 10 september te bezoeken, te beginnen bij Kasteel Hernen.
De prijsuitreiking van de Gelderse Natuurfotowedstrijd is 17.15 uur te zien op TV Gelderland en wordt daarna elk uur herhaald.
De winnaars per categorie

Categorie Dieren

Titel: Oog in oog
Fotograaf: Dini Liefferink
Categorie Jaarthema De natuur ontwaakt
Titel: Uitsluipen
Fotograaf: Burry van den Brink

Categorie Jeugd t/m 18 jaar
Titel: De ontdekker
Fotograaf: Ivo Zwiers (13)

Categorie Landschap
Titel: Een sprookjesachtig Speulderbos
Fotograaf: Rob Sprenger

Categorie Macro
Titel: Gentle Giant
Fotograaf: Sonja Bohte
De Gelderse Natuurfotowedstrijd 2022 is een samenwerkingsverband tussen Natuurplatform BuitenGewoon van Omroep Gelderland, Provincie Gelderland, Geldersch Landschap & Kasteelen, Stayokay en Natuurfotografie Magazine.