Gelderland

Zaak Peter R. de Vries moet mogelijk helemaal over

Rechter in De Vries-zaak verhuisd naar het buitenland, zaak mogelijk overnieuw
Rechter in De Vries-zaak verhuisd naar het buitenland, zaak mogelijk overnieuw © ANP
AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam maakte donderdag bekend dat het proces tegen de verdachten van de moord op Peter R. De Vries misschien ernstige vertraging oploopt. Reden: een van de rechters in deze zaak is inmiddels geëmigreerd; een verhuizing die al langer gepland stond. Dat zou kunnen betekenen dat de zaak opnieuw moet. Van de in totaal zes opgepakte verdachten hebben er drie banden met Gelderland.
De Amsterdamse rechtbank had gehoopt op 14 juli al uitspraak te kunnen doen in de zaak en de verdachten en hun advocaten hebben eerder aangegeven dat er wat hun betreft haast mocht worden gemaakt. De zaak leek, kort gezegd, al een gelopen race. De twee verdachten Delano G. en Kamil E. waren tenslotte al op de dag van de moordaanslag in 2021 opgepakt. Waarna het Openbaar Ministerie een ton aan bewijsmateriaal kon presenteren dat wees op betrokkenheid van de twee mannen.
Maar door onverwachte omstandigheden zal de zaak nog wel even voort duren. In juli werd bekend dat er zich een getuige heeft aangediend die al vanaf eind vorig jaar verklaringen heeft afgelegd over de verdachten, met name over de Poolse verdachte Kamil E.
Ook in juli maakte justitie bekend dat er drie nieuwe verdachten waren opgepakt. Het ging onder meer om de zogeheten 'aanjager' van de moord: De Poolse Krystian M. uit Ochten. Hij zou volgens bronnen bij justitie deel uitmaken van de organisatie rondom topcrimineel Ridouan Taghi, met wie Peter R. De Vries op gespannen voet leefde. Dit alles bij elkaar opgeteld zorgde ervoor dat de rechtbank de zaak in juli 'heropend' heeft.

Jongste rechter verhuisd naar het buitenland

En donderdagochtend maakt de Amsterdamse rechtbank bekend dat een van de leden van de rechtbank - de 'jongste rechter' - recent is verhuisd naar het buitenland, een plan dat al maandenlang vast stond. Het is een persoonlijke beslissing die de voortgang van het proces in gevaar brengt. Want volgens de reglementen van strafzaken van de meervoudige kamer horen alle rechters de zittingen van begin tot einde bij te wonen. En dat zou dus 'mogelijk' betekenen dat de zaak helemaal over moet.
Maar zover is het nog niet. De rechtbank maakt donderdag ook bekend dat er overleg is geweest met het Openbaar Ministerie en de verdediging. Als deze 'procespartijen' aangeven dat de zaak wat hun betreft ook verder kan met een nieuwe rechter, dan is er niets aan de hand. Begin november zal dit duidelijk zijn. Want dan is er een nieuwe zitting.

Politie maakte opnames in de gevangenis

En er zijn meer elementen waardoor het proces hapert. Op de achtergrond is een politieteam van de Landelijke Eenheid bezig met onderzoek naar de drie recent opgepakte verdachten. Het gaat om de reeds genoemde Poolse Krystian M. uit Ochten, en twee mannen die respectievelijk in de Nederlandse Antillen én in Spanje zijn opgepakt. Die laatste twee zouden vorig jaar in een Peugeot achter het moordcommando zijn aangereden. En ter plekke beeldopnames van de liquidatie op De Vries hebben geproduceerd en dat op het internet hebben geslingerd.
Uit dat onderzoek van de Landelijke Eenheid sijpelt steeds meer informatie door. Zo maakt het Openbaar Ministerie donderdag bekend dat er vanaf december tot afgelopen zomer geluidsopnames zijn gemaakt van verdachte Kamil E. in de gevangenis. Het zou gaan om opnames van telefoongesprekken met zijn moeder, die in Tiel woont en zijn vriendin, die volgens onze bronnen ook nog steeds in Tiel verblijft. "Die taps veranderen niets aan het bewijs in deze zaak," zo beweert het Openbaar Ministerie donderdag. Maar de verdediging van E. denkt daar anders over; die wil dat alle tapes zo snel mogelijk worden verstrekt.
Nu al is duidelijk dat uit dat andere onderzoek meer informatie naar voren zal komen. Wat de rechtbank Amsterdam daar verder mee gaat doen, moet duidelijk zijn op 3 november.