Rivierengebied

A2 heel weekend dicht om wegwerk en oefening dijkafsluiting

De Diefdijk en de A2.
De Diefdijk en de A2. Rijkswaterstaat © Rijkswaterstaat
CULEMBORG - Wie vrijdagavond en dit weekend gebruik wil maken van de A2 in het Rivierengebied, moet rekening houden met omleidingen en extra reistijd. Daar is de snelweg tot maandagochtend afgesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Dit wordt gecombineerd met de jaarlijkse proefsluiting van de Diefdijk, waar de A2 doorheen loopt.
Vanaf vrijdagavond 21.00 uur tot de volgende ochtend 8.00 uur is de weg tussen de knooppunten Everdingen en Deil in de richting Den Bosch volledig afgesloten. Zaterdag tot en met maandagochtend vroeg geldt dat voor het deel tussen Everdingen en oprit Beesd. Ook zijn onder meer de af- en oprit Culemborg en de afrit Beesd dicht. De extra reistijd kan oplopen tot een uur.

Proefsluiting Diefdijk

De A2 doorkruist bij Culemborg de Diefdijk, precies op de grens tussen Gelderland en Utrecht. De snelweg vormt zo een gat in de waterkering die onder meer de Randstad moet beschermen. Langs de weg liggen daarom betonnen balken van 30 meter lang en 1 meter hoog opgeslagen om een nooddijk te kunnen bouwen. Bij de proefsluiting worden die balken vrijdagavond dwars over de rijbanen op elkaar gelegd. Op elkaar gestapeld hebben ze de hoogte van de rest van de Diefdijk. Twee telescoopkranen zorgen ervoor dat ze vanaf het viaduct worden opgestapeld tot de gewenste hoogte.

Kijkvak

De sluiting van de Diefdijk is zichtbaar vanaf een afgeschermd kijkvak langs de A2 ter hoogte van de Diefdijk, aan de kant van Zijderveld/Leerdam. Rijkswaterstaat waarschuwt dat er geen toiletten en catering aanwezig zijn. En wie wil gaan kijken moet er uiteraard rekening mee houden dat de A2 richting Den Bosch afgesloten is, om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren.