Stedendriehoek

Bewoners ontploft appartementencomplex kunnen niet meer terug naar huis

Het pand is ernstig beschadigd door de explosie.
Het pand is ernstig beschadigd door de explosie. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Het appartementencomplex waar woensdag een gasexplosie heeft plaatsgevonden, wordt zo snel mogelijk gesloopt. Dat zegt Carly Jansen, bestuurder van woningcorporatie Mooiland.
De explosie vond plaats in een appartementencomplex aan de Halvemaanstraat. Volgens de gemeente Zutphen bestaat dat complex uit tien woningen. In totaal wonen er twaalf mensen. De gevel is compleet uit het pand geslagen en overal zitten scheuren in de muur. Woningcorporatie Mooiland is eigenaar van het pand in Zutphen.
Carly Jansen van Mooiland is donderdag naar Zutphen gekomen om te spreken met de bewoners van het pand. Dat was een pittig gesprek, laat ze aan Omroep Gelderland weten. "Het was een ingrijpende bijeenkomst zojuist met de bewoners van het pand. Het is vreselijk wat ze gisteren mee hebben moeten maken. Dan moest ik ze zojuist ook nog vertellen dat het pand zo snel mogelijk gesloopt gaat worden en ze dus nooit meer terug kunnen naar hun huis", aldus Jansen.

'Ik heb zoveel mogelijk getroost'

Burgemeester Annemieke Vermeulen van de gemeente Zutphen is woensdagavond al naar het pand gegaan om met mensen te spreken. "Ik ben zelf ook geschrokken. Ik heb omwonenden gesproken en ook met de bewoners zelf die her en der met de handen in het haar zaten. Ik heb ze zoveel mogelijk getroost, want er waren ook nog huisdieren binnen. Mensen maken zich op zo'n moment natuurlijk zorgen. 'Waar moet ik heen?'"
Dat is nu de voornaamste zorg voor de gemeente. "Vannacht zijn de bewoners veelal opgevangen bij vrienden en familie. Een aantal mensen heeft overnacht in een hotel. Maar op z'n minst voor de komende weken gaan wij kijken hoe we de mensen kunnen helpen."
Mijn prioriteit is dat deze mensen nazorg ontvangen en dat ze rustig kunnen zijn
Annemieke Vermeulen, burgemeester Zutphen
"Wij hebben zelf ook heel veel vragen, die we allemaal aan het uitzoeken zijn", zegt Vermeulen. Ik voel me gewoon verantwoordelijk voor de mensen die hier wonen. Mijn prioriteit is dat deze mensen nazorg ontvangen en dat ze rustig kunnen zijn, omdat ze een dak boven hun hoofd hebben. Hoe dat precies formeel geregeld wordt, vind ik eigenlijk niet zo boeiend. Ik heb in ieder geval aan de mensen beloofd dat ik ze daarbij zal helpen."
De komende week wordt er met de bewoners en buurt gesproken over het incident, vertelt de burgemeester.

'Naar omstandigheden gaat het goed'

Bij de explosie zijn donderdag drie mensen gewond geraakt. Het gaat om een 18-jarige en 31-jarige man uit Zutphen. Ook is een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats gewond geraakt. De burgemeester is inmiddels bijgepraat over hun toestand: "Voor zover ik weet, liggen er twee mensen in verschillende ziekenhuizen. Daar gaat het naar omstandigheden goed mee, maar hoe goed, dat weet ik niet. Zodra het kan zal ik proberen met ze in contact te komen."
De achterkant van het pand is afgezet door de politie.
De achterkant van het pand is afgezet door de politie. © Omroep Gelderland

Sporenonderzoek

De forensische opsporing heeft donderdag onderzoek gedaan. Een woordvoerder van de politie zegt dat het gaat om sporenonderzoek, maar wil niet zeggen of er mogelijk sprake is van een misdrijf. De politie heeft donderdag ook met een drone boven het pand gevlogen, om de omgeving in kaart te brengen. Een woordvoerder laat weten dat het onderzoek later deze week verder zal gaan. "Het pand is aanzienlijk beschadigd en dat maakt het een gevaarlijke plek. Daarom gaat het lang duren."

Zie ook: