Stedendriehoek

Deze ouderen kamperen in eigen achtertuin: 'Afwassen doe ik niet'

Bewoners van Talma Borgh kamperen in hun eigen achtertuin
Bewoners van Talma Borgh kamperen in hun eigen achtertuin © Omroep Gelderland
APELDOORN - Als je op leeftijd bent en minder mobiel, dan zit een vakantie er voor veel ouderen niet meer in. Daar hebben bewoners van woonzorgcentrum Talma Borgh in Apeldoorn wat op gevonden. Zij vieren twee weken lang vakantie op een camping in hun eigen achtertuin.
“Oh wat mooi!” Bewoonster Jeane Almade (84) slaat de handen voor haar opengevallen mond. Nu ze de caravan instapt, komen herinneringen terug aan haar jaarlijkse campingtrips naar Oostenrijk. “Drie weken met zes kinderen. Heerlijk!”
Vakantie vieren, dat kunnen de meeste bewoners van Talma Borgh niet meer. Daarom richt het personeel, nu voor de derde keer, een camping voor ze in op de binnenplaats van het woonzorgcentrum. Onder de luifels van twee caravans en een aantal tenten genieten de senioren van hun vakantie op camping 'Talmadeira'.
Bekijk hier hoe de ouderen zich vermaken op de camping:
Deze ouderen kamperen in eigen achtertuin: 'Maar afwassen doe ik niet'

Vrijheid

“Leuk. Ik ben echt een campingmens”, zegt Jannie Mulder, terwijl ze roert in haar bakje koffie. Ze weet niet meer precies hoe oud ze was, maar ze kan zich de kampeervakanties nog wel goed herinneren. “Elke zomervakantie met de kinderen in Wijhe. Die vrijheid! Het voelt nu alsof ik daar weer ben.”
Ans Bouwmeester (79) blijft zelfs een nachtje slapen. In een tent, want anders past haar rolstoel er niet in. “Ik wil het ook eens proberen. Kijken hoe dat gaat. Eén keer eerder heb ik gekampeerd, maar dat is al een hele tijd geleden. Waarschijnlijk slaap ik op een luchtbed. Dat is prima.”

Animatieteam

Een animatieteam, bestaande uit zorgpersoneel, organiseert elke dag activiteiten op de camping. Dat gaat verder dan een potje jeu de boules en badminton. Onder meer een goochelaar, vossenjacht, campingbingo, zomermuziekmiddag en een playbackshow lokken de senioren uit hun tent. Er is een zwembad en er zijn hoekjes waar bewoners met hun voeten in het zand kunnen zitten.
Dat kamperen soms een beetje afzien is, gaat voor deze senioren niet op. “Afwassen doe ik niet hoor”, lacht bewoonster Margreet Faber (85) die volop geniet van haar camping-uitje. “Wij doen niks meer met de vakantie op onze leeftijd. Bij ons is de vakantie over. Dus dit is onze vakantie.”