Stedendriehoek

Laura is de beste show-opgieter van Nederland, hoe werkt dat bij de sauna?

VOORST GEM VOORST - Wie vindt dat alleen in de sauna zitten al heet genoeg is, moet eens een dagje meelopen met Laura Lenders. De Nunspeetse is Nederlands kampioen show-opgieten. Bij temperaturen van boven de 75 graden, menig bezoeker heeft het zweet al tussen de billen staan, neemt Laura bezoekers mee in een theatershow. Compleet met attributen en kostuums.
De 34-jarige mag zich sinds deze zomer Nederlands kampioen show-opgieten noemen. "Ja, heel tof!", reageert ze. Sinds zes jaar werkt ze bij twee bekende sauna's als saunameester. "Dat houdt in dat ik dagelijks verschillende sessies, rituelen en opgietingen doe in de sauna's."

'Kostuums en muziek'

Bij een reguliere opgieting gooit Laura water en ijs, gecombineerd met etherische oliën, op de warme saunakachel en zwaait ze sierlijk met haar handdoek. In het saunatheater doet ze er nog een schepje bovenop.
Het is eigenlijk een opgieting, maar dan met theater
Hoewel het podium, een led-scherm en de gekleurde lampen niet meteen doen denken aan een klassieke zweethut, is het saunatheater dat toch echt ook. "Het is eigenlijk een opgieting, maar dan met theater. Dus stel je voor: kostuums, decoratie, een verhaal en muziek die daarbij past, een kwartier lang."
Laura oefent momenteel voor de volgende stap: het WK show-opgieten waar ze aan mee mag doen. "We hebben het geluk dat het dit jaar in Nederland is, in Voorst, en dat mag ik van dichtbij gaan meemaken! Het saunatheater is alleen nog niet helemaal klaar, dus nu train ik hier."

Toiletpot in de sauna

Een toiletpot, een commode met een verschoonkussen en een eetkamer: in een wellnessoord zou je deze spullen niet direct verwachten. "Dit zijn elementen die ik gebruik in mijn WK-show. En dat heeft allemaal te maken met het thema: zwangerschap. Alle perikelen en clichés die daarmee te maken hebben, stip ik aan in mijn show."
Terwijl de gasten in de hoge temperaturen - tussen de 75 en 90 graden - lekker rustig zitten, is Laura bezig met een flinke inspanning. "Ja, je moet wel houden van een actieve baan." Hoe ze dat volhoudt? "De sessies duren meestal vijftien minuten, maar wat voor de gasten geldt, geldt ook voor mij: ik moet ook tussendoor goed koelen en veel water drinken."

Concurrentie uit Japan

Saunameester worden was niet iets waar Laura als kind al over fantaseerde. Ze studeerde aan de pabo en werkte later in het groente en fruit. "Ik ging in m'n vrije tijd al vaak naar de sauna. Toen zat ik bij een opgieting en op dat moment dacht ik: als ik een keer tijd over heb, ga ik kijken hoe ik dat kan worden. Dat is zes jaar geleden gebeurd."
De verbinding zoeken met de gasten, hen een kwartier lang een fijne ervaring geven, dat is heel mooi aan deze baan
De ervaring die ze destijds zelf als gast opdeed, probeert ze nu aan haar gasten te geven. "De verbinding zoeken met de gasten, hen een kwartier lang een fijne ervaring geven, dat is heel mooi aan deze baan."
Op 12 september begint voor Laura het WM Aufguss, oftewel het WK show-opgieten. De concurrentie komt uit landen als Polen, Italië, Zwitserland, Noorwegen, Roemenië en Japan. Hoe ze haar kansen inschat? "Ik denk dat ik een goed verhaal heb en de gasten goed meekrijg. Dus ik ga strijden voor een plekje in de finale!"
Hoe ziet dat show-opgieten eruit? Dat zie je hier:
Laura tovert de sauna om tot een theater