Achterhoek

Wagenbouwers vrezen voor bloemencorso: 'Hitte maakt alles kapot'

De bloemenwagen van 't Kip.
De bloemenwagen van 't Kip. © Omroep Gelderland
REKKEN - Na twee coronajaren zijn De Rekkense Volksfeesten met bloemencorso terug van weggeweest. Vandaag wordt de eerste route gereden maar met de hitte van dit jaar zijn er veel zorgen bij de wagenbouwers. "We denken niet dat onze maatregelen genoeg zijn om de dahlia's mooi te houden."
De Achterhoekers hebben vaker met dit bijltje gehakt, aangezien het Rekkens feest altijd eind augustus plaatsvindt. Een lastige periode om met bloemenwagens van vier hoog door de straten rijden. "Een paar jaar terug was het zo warm dat we überhaupt bijna geen bloemen konden krijgen", vertelt Robert Winkelhorst, voorzitter van Wagengroep 't Kip. "We hebben toch al gauw zo'n 120.00 bloemen nodig voor onze wagen. Dus het blijft altijd wel spannend."

Kopzorgen

In Rekken is het de traditie dat de wagens alleen met Dahlia's worden versierd. Maar juist die specifieke soort mag niet te lang in de zon. Bij te veel zon gaan de bloemen bol staan waardoor er lege plekken ontstaan op de wagens. Met de aanhoudende hitte, die morgen plaatselijk tot bijna 35 graden gaat, moeten er flink wat maatregelen getroffen worden.
"Toen de bloemen geplukt werden zijn ze allemaal meteen de schuur ingegaan", stelt Winkelhorst. "En zodra de bloemen op de kar geplaatst werden maakten we alles goed nat." Toch is de wagenbouwer nog niet zeker van zijn zaak: "Ik denk niet dat het genoeg gaat zijn, maar elke maatregel die je kan treffen neem je".
Bekijk hieronder de wagen. De tekst gaat onder de video verder.
In Rekken zijn de wagens terug van weggeweest

'Beste van maken'

Niet alleen bij 't Kip hebben ze de handen vol aan de wagen. In totaal zijn er twaalf groepen die 24, 25 en 26 augustus meerijden met de route van het bloemencorso in Rekken. Woensdag worden alle wagens voor het eerst de schuur uitgereden. Iedereen kan meekijken naar al dat pracht en praal waar maanden aan gewerkt is. Het dorp is gevuld met geïnteresseerden die niet langer kunnen wachten.
"We gaan alle wagens met plezier bekijken. We hebben echt ongelooflijk veel tijd in onze wagen zitten en zijn heel trots. Dus warmte of niet, we gaan er ook gewoon het beste van maken dit jaar. Eerst maar eens een pilsje, dat kunnen we wel gebruiken", grapt de voorzitter terwijl hun wagen het erf verlaat.