Stedendriehoek

'Alsof er een vliegtuig neerstortte', ravage na gasexplosie is enorm

De schade gezien vanuit de woning van Daan Russchen.
De schade gezien vanuit de woning van Daan Russchen. © Daan Russchen
ZUTPHEN - De ravage na de gasexplosie in Zutphen is enorm. De achtergevel van een appartementencomplex is weggeblazen en alle pannen zijn van het dak. Er zijn drie gewonden gevallen, van wie er één met een traumahelikopter is overgebracht naar het ziekenhuis.
Een van de bewoners vertelt dat hij achter zijn computer zat, toen er ineens een knal klonk en de vloer onder hem weg was. Op handen en voeten kroop hij onder de puinhopen vandaan.
Ik moet even weg, er is een huis in elkaar gestort
Daan Russchen woont tegenover het getroffen complex aan de Halvemaanstraat en hoorde rond 16.30 uur een enorme knal.
“Ik was thuis aan het werk en zat in een vergadering. Het klonk alsof er een vliegtuig was neergestort en alle ruiten eruit vlogen. Toen ik naar buiten keek, zei ik in de vergadering: ik moet even weg. Er is een huis in elkaar gestort.”
Op deze beelden is de enorme ravage te zien:
Enorme ravage na de gasexplosie in Zutphen (met dronebeelden)
Russchen stond naar eigen zeggen binnen dertig seconden buiten. Daar zag hij de enorme ravage. “Door de explosie lag de hele achterkant eruit. En door de luchtdruk is ook de gevel aan de voorkant weggeblazen.”
Samen met buurtbewoners bluste hij wat kleine brandjes, tot de toegesnelde hulpdiensten iedereen wegstuurden.

Bewoner kroop onder puin vandaan

Volgens Russchen gaat het om een appartementencomplex met meerdere kleinere woningen. “De mensen die er wonen waren heel erg geschrokken, maar er was geen paniek. Iedereen was beduusd.”
De enorme schade aan het pand.
De enorme schade aan het pand. © Daan Russchen

Traumahelikopter naar het ziekenhuis

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldt dat er sprake is van drie gewonden. Eén van hen is met een traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis. Het is niet bekend hoe de gewonden eraan toe zijn.
Bewoners in de omgeving hebben het verzoek gekregen om binnen te blijven. Volgens een verslaggever ter plaatse is de omgeving van het pand ruim afgezet. “Meerdere bewoners zijn huisdieren kwijt. Daar vragen ze naar en tot die tijd willen ze in de omgeving van het huis in Zutphen blijven”, zegt hij.
Volgens de veiligheidsregio is het pand voorzien van een noodstabilisatie. De omgeving van de woning is afgezet in verband met instortingsgevaar. Voor alle bewoners is onderdak geregeld.