Noord-Veluwe

Vitens pompt duizenden liters drinkwater in de sloot: hoe zit dat?

Het water wordt weggepompt.
Het water wordt weggepompt. © Omroep Gelderland
WEZEP - Op de dag dat Waterschap Vallei en Veluwe ingrijpende maatregelen nam vanwege de extreme droogte, loosde Vitens bij werkzaamheden in de gemeente Oldebroek duizenden liters drinkwater in een sloot. Het zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij omwonenden, maar volgens het waterbedrijf zelf gaat er geen water verloren.
Vitens moest aan de Brandsweg tussen Oldebroek en Wezep een waterkoppeling vervangen in het buitengebied. Deze koppeling leidde in het verleden tot veel waterstoringen. Om de reparatie uit te voeren moesten de leidingen leeg zijn, dus werd het water weggepompt in de omgeving.

Unieke maatregel

Sommige inwoners keken daar raar van op, zeker gezien de unieke maatregel die het waterschap op de Veluwe heeft genomen. Vanwege de droogte mag er namelijk niet meer beregend worden met grondwater. Vanaf aanstaande vrijdag mag er alleen nog ‘s nachts tussen 22.00 en 7.00 uur grondwater worden gebruikt.
Een busje van Vitens bij de werkzaamheden: 'Je doucht met 70 liter drinkwater, dat kan minder!'
Een busje van Vitens bij de werkzaamheden: 'Je doucht met 70 liter drinkwater, dat kan minder!' © Omroep Gelderland
Verder roepen instanties, waaronder Vitens zelf, op om zuinig te zijn met drinkwater. Daardoor heeft niet iedereen begrip voor het wegpompen van duizenden liters water. Bewoners geven aan dat ze blij zijn met de herstelwerkzaamheden van Vitens, maar dat ze het water bijvoorbeeld liever zouden gebruiken in hun tuin. Volgens een woordvoerder van Vitens had dat in theorie gekund, maar was het praktisch gezien onuitvoerbaar geweest.
Over een paar jaar pompen we het weer op
De woordvoerder zegt dat het drinkwater ‘helaas de sloot in’ moest, omdat het mogelijk in aanraking is gekomen met iets van buiten. “Daardoor kunnen we het niet meer als drinkwater aanbieden. Ook al is de kans heel groot dat het water niet verontreinigd is.”
Maar inwoners hoeven niet bang te zijn dat het water verloren gaat. “Dat het water in de sloot wordt gepompt, is prima voor de omgeving. Bovendien sijpelt het water terug in alle grondlagen. Over een paar jaar pompen we het weer op.”
Zie ook: