Rijk van Nijmegen

Sportclubs toch de Nijmeegse ijsbaan op: ‘Opgelucht’

IJsbaan Triavium in Nijmegen.
IJsbaan Triavium in Nijmegen. © ANP
NIJMEGEN - Nijmeegse ijssportclubs kunnen opgelucht ademhalen: ijsbaan Triavium blijft toch niet tot het eind van het jaar gesloten. Daar was aanvankelijk sprake van vanwege een kapot onderdeel in de installatie. De gemeente gaat een koelinstallatie huren om ijs te maken.
Het streven is dat eind oktober weer op de ijshockeybaan wordt geschaatst. Hiermee wordt gehoor gegeven aan het dringende verzoek van sportverenigingen om met een oplossing te komen.
“We hadden natuurlijk gehoopt dat er sneller ijs zou liggen, maar we zijn blij dat de gemeente begrijpt dat er een oplossing moet komen. En dit is een goede. We weten waar we aan toe zijn en wanneer we aan de slag kunnen. We kunnen weer opgelucht ademhalen”, vertelt Ronald Diehle, voorzitter van ijshockeyclub Nijmegen Devils.
Ook Ab Sier, secretaris van ijshockeyvereniging Saints Nijmegen, die woensdagochtend in een gesprek met de gemeente ook vier andere ijshockeyverenigingen vertegenwoordigde, is tevreden. “We hebben veel kopzorgen gehad en het probleem is door de gemeente vrij laat onderkend, maar we hebben ons ingezet op een oplossing. En dit is de best mogelijke.”

Ringbaan en funbaan wel gesloten

De ringbaan en funbaan blijven wel gesloten tot het kapotte onderdeel is vervangen. “Er is gekozen voor ijs op de ijshockeybaan, omdat alle verenigingen hier activiteiten op aanbieden. Er wordt om diverse technische en praktische redenen niet eerder ijs op de ring- en de funbaan gelegd. En ook om tijdig herstel van de originele installatie niet onnodig in de weg te zitten”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Collegiale opstelling

De gemeente kijkt de komende weken, in samenspraak met de sportclubs, naar de verdeling van de beschikbare ijsuren. Hierbij is het uitgangspunt dat alle ijshockeybaan- en langebaanverenigingen gebruik kunnen maken van het ijs. Volgens de gemeente vraagt dit om een ‘collegiale opstelling’.
Er wordt ook nog gekeken of er activiteiten op de ringbaan ontwikkeld worden. Daarnaast is de gemeente in gesprek met de Nijmeegse Schaatsvereniging over het tijdelijk gebruik van een binnensport-accommodatie. Het streven is dat de gehele ijsbaan uiterlijk 1 januari 2023 weer open is.