Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

De opvang van vluchtelingen blijft hoofdpijndossier

De noodopvang in de Waalhaven blijft langer.
De noodopvang in de Waalhaven blijft langer. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Veiligheidsregio's in Gelderland hebben de afgelopen tijd alle zeilen bij moeten zetten om vluchtelingen uit Ter Apel slaapplekken te bieden in noodopvanglocaties. Vooral in de regio Noord- en Oost-Gelderland moest er nog hard aan worden getrokken.
Bij Ter Apel zijn de omstandigheden slecht. Honderden vluchtelingen moesten iedere avond buiten slapen. Vorige week werden het kabinet en de gemeenten het eens over maatregelen om vluchtelingen te huisvesten. Maar alsnog maken Veiligheidsregio's en vluchtelingenorganisaties zich grote zorgen over de komende tijd.
De 225 bedden die alle Veiligheidsregio's moesten realiseren, zijn bijna overal gelukt in onze provincie. Alleen in Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland werd het behoorlijk krap. "Alle inspanningen zijn erop gericht om dit voor elkaar te krijgen", zegt een woordvoerder.
Zo opende in Doetinchem zondag nog een nieuwe noodopvang, met plek voor 225 vluchtelingen. In Arnhem (regio Gelderland-Midden) komt binnenkort een tweede schip aan de Rijnkade die tot minimaal eind 2023 voor 190 asielzoekers plek biedt. En in Nijmegen (regio Gelderland-Zuid) blijft het schip voor de Oekraïense vluchtelingen een aantal maanden langer aan de Waalkade liggen, terwijl ze wachten op de vervolgstappen. De gemeente verwacht dat de andere noodopvang-locaties ook verlengd gaan worden.

Waar gaan bewoners heen?

Maar op sommige plekken wordt het erg spannend. De noodopvanglocaties zijn daar maar tijdelijk geboekt. "Of gemeenten langere opvang moeten gaan bieden zal uit een nieuwe opdracht van het Rijk moeten blijken. Samen met onze 14 gemeenten kijken we hier al wel naar, maar er ligt nog geen kant-en-klaar plan", vertelt de woordvoerder van de regio Noord- en Oost Gelderland.
Ondertussen vinden vluchtelingenorganisaties zoals Vluchtelingenwerk het hoog tijd dat die opdracht er komt. "Als je een locatie sluit, moeten de bewoners wel ergens naartoe kunnen. Dat is nu niet het geval. De groep die op straat belandt, groeit. Als het even kan zouden tijdelijke locaties dus verlengd moeten worden tot er een alternatief is."

Het Rijk is aan zet

Alleen kan dat niet op iedere plek, waarschuwen de Veiligheidsregio's. "De rek is er inmiddels redelijk uit, dus extra opvangplekken realiseren zal ook niet gemakkelijk gaan." Voor de langere termijn zijn er ook opvangplekken te weinig, merken ze op. En die zijn niet zomaar aangevuld.
Vluchtelingenwerk ziet dat anders. "Er is geen tekort aan geschikte opvangplekken, maar aan bereidwilligheid van gemeenten om hier aan mee te werken. De staatssecretaris moet gemeenten zo snel mogelijk formeel verantwoordelijk maken voor het bieden van opvang, net zoals met de Oekraïners is gebeurd."

Zie ook: