Achterhoek

Hoe kan het dat er al bijna drie weken een hittegolf is in Hupsel?

Meteoroloog Alfred Snoek van Weerplaza bij het weerstation in Hupsel.
Meteoroloog Alfred Snoek van Weerplaza bij het weerstation in Hupsel. © Omroep Gelderland
EIBERGEN - Op 8 augustus werd het bij het weerstation in Hupsel voor het eerst warmer dan 25 graden. En nu, achttien dagen later, is het kwik overdag nog altijd niet onder de 25 graden geëindigd. Het is daarmee het enige weerstation van Nederland waar de hittegolf nog bezig is. Maar hoe kan dat?
Normaal gesproken moet je in Limburg of Zuid-Brabant zijn voor een lange hittegolf, vertelt weerman Alfred Snoek van Weerplaza. "Maar ook vandaag zie ik bij dit weerstation in Hupsel de temperatuur weer als een malle omhoog gaan."
Het weerstation staat in een open weiland langs de doorgaande weg. "Dat is bewust gedaan. Je kan ook in theorie een weerstation in een stad of bos zetten, maar we hebben wereldwijd afgesproken dat officiële metingen in een open veld moeten gebeuren."

Kijk naar beneden

Dat verklaart dus ook niet waarom het in Hupsel wel een ononderbroken hittegolf is, terwijl dat bij andere weerstations in Nederland niet het geval is. "Het kan toeval zijn. Maar ik denk dat er iets anders aan de hand is."
Snoek wijst op de grond. "De droogte speelt hier ook zeker een rol." Een groen grasveld vol leven is het niet. "Doordat het zo droog is, kan alle zonne-energie gebruikt worden om de lucht op te warmen. En dat geeft een hogere temperatuur."
Zonder regen zal dat ook niet snel veranderen en zal de hittegolf nog even voortduren. Een record is het overigens nog niet: de langste regionale hittegolf duurde namelijk 29 dagen. Ook dat was voor Hupsel, in 2018, al deelt het dat record met Twente. Wil dat deze keer behaald worden, dan zal het tot en met 5 september nog zo warm moeten blijven.
Wanneer spreken we van een hittegolf?
In Nederland spreken we van een hittegolf wanneer de temperatuur in De Bilt minimaal vijf dagen boven de 25 graden komt en daarvan minstens drie dagen zelfs boven de 30 graden. Voor andere stations wordt de temperatuur ook bijgehouden, maar dan spreken we niet van een landelijke hittegolf.