Stedendriehoek

Diefstal van monument schokt nabestaanden suïcide: 'Gewetenloos'

Kunstenaar Hanspeter Nagtegaal (links) en GGNet-manager Remco Uenk bij de sokkel van het beeld.
Kunstenaar Hanspeter Nagtegaal (links) en GGNet-manager Remco Uenk bij de sokkel van het beeld. © Elinor Driesen / GGNet
APELDOORN - Onbekenden hebben eerder deze maand een bronzen monument ter nagedachtenis aan slachtoffers van suïcide gestolen van het terrein van psychiatrisch centrum De Wellen in Apeldoorn. De ontzetting is groot en de timing kon niet slechter: de Week van Suïcide Preventie is namelijk aanstaande.
Wanneer het bronzen beeld, dat zo'n 80 centimeter hoog is en tussen de 50 en 60 kilo weegt, precies is weggenomen is niet bekend. Stichting GGNet denkt dat het gebeurd is in de nacht van 13 op 14 augustus. "Camerabeelden zijn er niet, helaas", zegt een woordvoerder van GGnet.
De diefstal maakt iets los. GGNet-manager Remco Uenk zegt dat het beeld en de bijbehorende herdenkingsplek voor veel mensen speciaal zijn. "Hier komen zij om hun dierbaren, die door suïcide om het leven zijn gekomen, te herdenken", aldus Uenk. "Het is onvoorstelbaar dat dit speciale monument is gestolen."
In de voorbije maanden werden vaker bronzen beelden of monumenten gestolen. Zo raakte het Watermuseum in Arnhem zijn bronzen 'kikkerkoning' Alfredo kwijt en werden van tientallen graven op begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen koperen en bronzen versiersels meegenomen.
Beeldend kunstenaar Hanspeter Nagtegaal, die het monument Het leven is groter dan ik zelf ben vervaardigde nadat zijn zoon Jochem suïcide pleegde, zegt geschokt te zijn. Hij noemt de diefstal 'een gewetenloze daad'. Afgelopen maandag deelde GGNet het slechte nieuws met hem. "En ik zal je eerlijk zeggen: ik ben erdoor ontdaan. Het grijpt me heel diep", zegt Nagtegaal. "Wie dit gedaan heeft, beseft de impact niet. Het beeld is niet alleen een lokale aangelegenheid: mensen vanuit het hele land gaan ernaartoe om tot zingeving te komen na suïcide", aldus de maker.
De sculptuur die door onbekenden is gestolen.
De sculptuur die door onbekenden is gestolen. © GGNet
GGNet heeft bij de politie aangifte gedaan van de diefstal en wacht af of er tips binnenkomen. De woordvoerder van GGNet zegt dat als de dader last van zijn geweten krijgt en het beeld terugbrengt, er eerst een gesprek zal komen. Mogelijk kan de aangifte vervolgens worden ingetrokken.

Week van Suïcide Preventie in aantocht

Uenk hoopt dat het beeld gauw terugkeert aan de Deventerstraat in Apeldoorn, waar het al bijna dertien jaar heeft gestaan. Van 4 tot 10 september is het de Week van Suïcide Preventie: de week wordt afgesloten met Wereld Suïcide Preventie Dag. "Het zou fijn zijn als we het beeld voor die tijd terug kunnen hebben", aldus de woordvoerder.