Stedendriehoek / Gelderse Vallei

Boeren op Veluwe beperkt in sproeien van gewassen

Waterschap op Veluwe beperkt gebruik van grondwater
Waterschap op Veluwe beperkt gebruik van grondwater © ANP
APELDOORN - Waterschap Vallei en Veluwe beperkt voor het eerst het gebruik van grondwater in het werkgebied. Het schap noemt het een vergaande maatregel, die volgens heemraad Henk Veldhuizen nodig is, omdat de grondwaterstand hard daalt en de grondwatervoorraad onder de Veluwe slinkt.
Onder de Veluwe ligt een van de grootste zoetwatervoorraden van Nederland, maar de voorraad is niet onbeperkt, aldus het schap. In het hele gebied van Vallei en Veluwe mag alleen nog tussen 22.00 uur 's avonds en 07.00 uur 's morgens beregend worden met grondwater.
In een zone van 200 meter rondom kwetsbare beken met bijzondere natuur mag vanaf vrijdag überhaupt geen grondwater meer worden opgepompt. De maatregel is nodig om onomkeerbare schade aan de natuur te voorkomen.

Al eerder sproeiverbod met oppervlaktewater

Vallei en Veluwe had deze maand al sproeiverboden met oppervlaktewater afgekondigd voor grote delen van het gebied in de buurt van de IJssel. De waterstand in die rivier is zo laag dat er nauwelijks meer water doorgevoerd kan worden naar sloten en beken.
Om te voorkomen dat kwetsbare en beschermde natuur verdwijnt, mogen recreanten, landbouwers en bedrijven geen water meer uit de sloten halen. Met ingang van vrijdag geldt het sproeiverbod ook voor het gebied bij het Valleikanaal, aldus het schap.
De Veluwe heet ook wel 'de blauwe motor van Nederland', omdat onder dat gebied een enorme zoetwatervoorraad ligt. Maar in de afgelopen honderd jaar is die voorraad al met 150 miljoen kubieke meter geslonken door veranderingen in land- en watergebruik, aldus het waterschap. "Nu we als gevolg van klimaatverandering vaker te maken krijgen met schaarste van water is zorgvuldig en zuinig waterbeheer nodig", zegt Veldhuizen.

'Lastig bij duurzaam beregenen'

"Het is altijd lastig als je alleen 's nachts mag sproeien. Zeker voor boeren die duurzaam beregenen en zonnepanelen gebruiken", reageert Frans van Laar, lid van het dagelijks bestuur van LTO Noord Gelderse Vallei.
Zeker boeren die in de zone van 200 meter rond kwetsbare beken zitten, hebben een groot probleem, weet Van Laar: "Zij hebben eigenlijk geen alternatieven. Voor hen heeft het grote consequenties."
Van Laar heeft ook vraagtekens bij het nut van de maatregel: "Uit onderzoek blijkt dat er weinig verdampt bij beregening. Heel jammer dat ze dit doen. Het is meer voor de bühne dat dat het effect heeft. Het beeld is dat agrariërs grote onttrekkers van grondwater zijn, maar dat is niet zo."