Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Wegpiraat na dollemansrit voor rechter: wat als ik autorijd met drugs op?

De rechtbank in Zutphen.
De rechtbank in Zutphen. © Omroep Gelderland
ARNHEM/ZUTPHEN - Autorijden onder invloed van drugs is altijd een slecht idee en vrijwel altijd strafbaar. Toch betrapt de politie maandelijks duizend bestuurders en één van hen staat donderdag terecht. Dat het gevaarlijk kan zijn is duidelijk, maar de vraag is waar je rekening mee moet houden als je achter het stuur kruipt na drugsgebruik.
Verschillende drugs hebben totaal verschillende effecten, maar het betekent hoe dan ook een groter risico op het veroorzaken van een ongeluk. Hoe drugs je rijgedrag beïnvloeden, hangt af van welke drugs je gebruikt: "Verdovende middelen, zoals wiet of hasj, zijn een risico omdat je je slechter concentreert en langzamer reageert. Stimulerende middelen, zoals xtc, cocaïne en speed, zorgen ervoor dat je jezelf overschat en meer risico neemt. Bewustzijnsveranderende middelen, zoals XTC, paddo’s en 2C-B, zijn gevaarlijk omdat je dingen anders ziet dan ze zijn. Lachgas veroorzaakt een korte maar sterke roes en vervormt wat je ziet en hoort." meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Een combinatie van drugs is extra gevaarlijk: De kans op een ongeluk is dan volgens het CBR twintig tot tweehonderd keer zo groot.

200 kilometer per uur

Een 20-jarige man uit Nieuwegein moet zich donderdag voor de rechtbank in Zutphen verantwoorden voor een dollemansrit begin maart op de A12 en N224 in en rond Arnhem. De vermeende wegpiraat wordt ervan verdacht begin maart onder invloed van drugs met snelheden tot 200 kilometer per uur een Tesla en een Mini van de weg te hebben gereden. Ook reed hij volgens het Openbaar Ministerie vol in op een politiewagen die hem tot stoppen wilde dwingen. Een agent wist een botsing ternauwernood te voorkomen door vol in de remmen te gaan en het stuur om te gooien. Toen de BMW-rijder even later in Arnhem alsnog kon worden opgepakt, bleek hij zwaar onder invloed van cannabis en niet in het bezit van een rijbewijs. De aanklager heeft hem onder andere drie pogingen tot doodslag en roekeloos rijgedrag ten laste gelegd. De man zit sinds zijn aanhouding vast.

Van forse boete tot jaar celstraf

De straffen voor het rijden onder invloed van drugs kunnen verschillen van een boete van maximaal 21.750 euro en in de zwaarste gevallen kan er een jaar gevangenisstraf worden opgelegd. Vanzelfsprekend kunnen verdachten ook hun rijbewijs kwijtraken. De kans dat je gepakt wordt is behoorlijk hoog, zegt het CBR: "Per maand houdt de politie ongeveer duizend mensen aan die drugs hebben gebruikt. De politie controleert je als ze zien dat je onveilig rijdt, of afwijkend rijgedrag laat zien. Ze controleren ook alle bestuurders bij een ongeluk. En ze doen steekproeven." De politie informeert meestal ook het CBR, die beoordeelt of je weer veilig de weg op kunt. Het bureau voor de rijvaardigheid kan bijvoorbeeld besluiten dat je een onderzoek moet doen. "Dit bestaat uit een psychiatrisch onderzoek, lichamelijk onderzoek en urine- of bloedonderzoek. Dit onderzoek betaal je zelf en kost ruim 1200 euro. Zolang het onderzoek bezig is, mag je niet rijden."
Welke straf de officier van justitie tegen de verdachte in deze zaak eist, moet donderdagmiddag blijken.

Zie ook: