Rivierengebied

Appelpop mag doorgaan

Een archieffoto van Appelpop.
Een archieffoto van Appelpop. © Ton Arbouw
TIEL - Festival Appelpop in Tiel mag doorgaan. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald nadat een buurtbewoner naar de rechter stapte omdat hij overlast ervoer. De rechtbank vindt dat de belangen om het festival door te laten gaan zwaarder wegen.
De bewoner die naar de rechter was gestapt, was niet tegen het houden van Appelpop, maar wilde minder geluidsoverlast. De bewoner woont op twintig meter van een podium. Om zijn punt te maken werd de vergunning voor het evenement aangegrepen om naar de rechter te stappen. De organisatie van Appelpop was er niet gerust op dat het evenement door zou kunnen gaan.
Van het terrein komt veel geluid af.
Van het terrein komt veel geluid af. © Omroep Gelderland

Kritiek rechter op gemeente

De vergunning voor Appelpop vertoont volgens de rechter wel gebreken. De voorzieningenrechter oordeelt dat in het besluit van de gemeente niet goed naar voren komt hoe de belangen van de buurtbewoners zijn afgewogen. Ook zijn de voorschriften niet concreet genoeg. Het besluit bevat dus gebreken.
Tijdens de zitting van afgelopen maandag zinspeelde de rechter al verschillende keren op afspraken tussen de twee partijen om tot praktische oplossingen te komen. Daarbij kwam een extra geluidswerend scherm aan de orde. Ook kwam het 's nachts afbreken van een podium in de buurt van het huis van de bewoner ter sprake. De rechter heeft bepaald dat het scherm er inderdaad moet komen. Bovendien wordt bij het afbreken van het evenement in de nacht niet gestart bij de woning van de buurtbewoner.
Appelpop trekt in twee dagen rond de 100.000 bezoekers. Het Evenement wordt op 9 en 10 september gehouden aan de Waalkade in Tiel.

Zie ook: