Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Geluidsoverlast van een festival? Zo probeert de organisatie een goede buur te blijven

Veel mensen in de buurt plannen hun vakantie tijdens de Vierdaagsefeesten.
Veel mensen in de buurt plannen hun vakantie tijdens de Vierdaagsefeesten. © Omroep Gelderland
LATHUM - In Tiel stapte een omwonende van festival Appelpop naar de rechter, omdat hij te veel overlast ervaart. Hij wilde dat de vergunning voor het festival werd ingetrokken. De rechter ging daar niet in mee. Maar het laat zien hoe er een spanningsveld kan zijn tussen omwonenden en festivals. Hoe gaan organisaties in Gelderland daarmee om?
"We nodigen ze uit om tijdens het festival te komen kijken", zegt een woordvoerder van Matrixx, de organisator van Dreamfields in Lathum. Volgens hem begint alles met omwonenden goed informeren: "Wanneer ze geluidsoverlast kunnen krijgen, of en wanneer ze overlast van afsluitingen hebben, of van verkeer. Of wanneer er vuurwerk komt. Het scheelt al heel veel als er begrip is van de omwonenden voor ons én van ons voor omwonenden. Die moeten zich gehoord voelen."
Daarnaast is het ook van belang een goed geluidsplan te maken: "Dus het geluid de goede kant oprichten." De organisatie kent ondertussen de meeste omwonenden wel: "Afgelopen keer was de tiende editie. Toen hebben we taart gestuurd, want tijdens het festival houden ze daar een buurtborrel."
Matrixx praat na afloop of voorafgaand aan een evenement ook met de omwonenden om te vragen hoe het was en hoe het de volgende keer beter kan.

'Decibellen meten'

In Ruurlo hebben ze nu dertien edities van Reurpop achter de rug. "We hebben daar nog geen problemen gehad, gelukkig niet", zegt Luuk Rouwhorst van de organisatie. Ook in Ruurlo hanteren ze de werkwijze zoals in Lathum: "We nodigen van tevoren de buurt uit om ze goed te informeren, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Tijdens het festival gaat er elke dag iemand van onze organisatie rond om decibellen te meten."

Gratis kaartjes

Gelderpop op recreatiegebied Zeumeren bij Voorthuizen beleefde afgelopen juli de vierde editie. Daar kwamen zo'n tienduizend bezoekers. Volgens een woordvoeder van het organiserende Festifairs proberen ze omwonenden daarbij ook zo weinig mogelijk overlast te bezorgen: "We betrekken ze bij de plannen, maken een goed geluidsplan en gebruiken goede apparatuur. We bekijken hoe de speakers moeten staan en of dat er beter twee of vier kunnen zijn." En wat doen ze dan als omwonenden mogelijk toch overlast kunnen krijgen? "Dan geven we gratis kaartjes. Want beter genieten op het festival dan overlast hebben ernaast."
Na de derde editie van Gelderpop in 2021 kwamen bij de organisatie toch een aantal klachten binnen over geluidsoverlast: "Toen hebben we deze zomer de tent een stuk gedraaid. Er zijn geen klachten meer gekomen."

Op vakantie

Joris Bouwmeister is directeur van het grootste gratis festival van Nederland: de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Hij weet dat communicatie het allerbelangrijkste is: "In het voorjaar nodigen we bewoners van de binnenstad uit voor een overleg. We vragen aan de podia in de stad om dat ook te doen. Tijdens de feesten hebben we een goede klachtenregistratie. Na de feesten gaan we dan weer in overleg."
Bij de Vierdaagsefeesten zijn twee zaken waar het meest over geklaagd wordt: geluidsoverlast en wildplassen. "We voldoen aan de eisen van de vergunningen als het gaat om geluidsoverlast. We hebben meer dan veertig locaties en per locatie zijn de eisen anders. Het wildplassen is een belangrijk probleem." Maar Bouwmeister weet ook dat hij het niet iedereen in de binnenstad naar de zin kan maken: "Sommigen feesten mee, anderen plannen dan gewoon hun vakantie."
Zie ook: