Achterhoek / Arnhem en omstreken

Orgel Joke treedt op in GelreDome

Orgel Joke op de Zwarte Cross.
Orgel Joke op de Zwarte Cross. © Omroep Gelderland
VARSSEVELD - Het was een memorabel optreden op de zaterdagochtend van de Zwarte Cross: Orgel Joke op de Theaterweide. En inmiddels heeft de Achterhoek Joke omarmd. Afgelopen weekend zette ze Varsseveld nog op z'n kop. Binnenkort staat ze zelfs in GelreDome. "Hier herkennen meer mensen me dan thuis."
Joke Meijer (73) uit Vlaardingen werd in de coronaperiode bekend door haar account op social media. Hierin speelt zij bekende hits op haar orgel. Joke ging 'viral' en werd razendpopulair. Live optreden deed ze niet, tot die ene keer op de Zwarte Cross deze zomer. Daar bracht ze een grote menigte mensen bij elkaar en blies ze hen omver met een spetterende liveset. Een nieuwe festivalster werd geboren in de Achterhoek.

'Het is daar supergezellig'

Afgelopen weekend trad ze op tijdens een dorpsfeest in Varsseveld en eerder deed ze dat al in Lichtenvoorde. Zoon Jeffrey Meijer regelt de boekingen. Hij legt uit dat Joke veel aanvragen krijgt uit die streek. "We kregen in het verleden ook wel verzoekjes. Maar sinds de Zwarte Cross staat de telefoon roodgloeiend. Zeker in de Achterhoek en omgeving."
Ik krijg te horen dat ik 'zo gewoon ben gebleven', maar ik ben gewoon Joke
Joke zelf merkt ook dat ze populair is in de Achterhoek. "Het is daar supergezellig", vertelt ze. "In de regio Rotterdam kennen wel wat mensen me, maar het gaat heel anders dan in Gelderland. Ik word in de Achterhoek overal herkend. De Achterhoekers zijn ook heel prettig en gemoedelijk, heel anders dan waar ik woon. Als ik optreed in bijvoorbeeld Lichtenvoorde, gaat iedereen los. En 80 procent van de aanwezigen zijn jongeren. Dat is toch ongekend op je 73e? Dan kan ik 's avonds echt niet slapen van de adrenaline."
Bekijk hier het optreden van Orgel Joke op Varsseveld:
Orgel Joke stal de show in Varsseveld
"En dat is echt allemaal begonnen met de Zwarte Cross", gaat Joke verder. Toch kleeft er een nadeel aan de populariteit in het oosten. "Het is zo ver rijden. Na een optreden boek ik dan ook graag een hotelletje. Dan maken we er gewoon een dagje van. Daar stonden ze in Lichtenvoorde wel van te kijken. Kennelijk gaan artiesten normaal na een optreden weer naar huis. Maar ik vind het hier juist gezellig. Ik krijg dan te horen dat ik 'zo gewoon ben gebleven'. Maar ik ben gewoon Joke."

Fred van Leer, Tony Junior en Mental Theo

De bekendheid van Joke begon op social media. In 2020 overleed haar man en begon de eerste lockdown. Zoon Jeffrey vroeg haar hoe ze de dagen doorkwam. "Toen stuurde ik een filmpje van hoe ik op mijn keyboard speel", legt ze uit. "Later zag ik dat Jeff dat op een 'Orgel Joke-account' had gezet."
Ik mag wat nummertjes doen tijdens een feest met harde beats
Jeffrey is televisie-regisseur en kent via zijn werk bekende Nederlanders als Fred van Leer, Tony Junior en Mental Theo. "Zij vonden de filmpjes leuk", legt Jeffrey uit. "En vroegen mij of ze het mochten delen. Ik zei 'ja' en toen ging het los." Jeffrey is niet altijd fan geweest van haar muziek: "Als kind vond ik dat orgel vreselijk."
Joke lacht als ze het hoort. "Ze vroegen me altijd pas te gaan spelen als ze naar school waren." Voorheen speelde Joke ook gitaar, maar door een polsblessure zit dat er niet meer in. Om diezelfde reden is ze ook overgeschakeld van het orgel naar een keyboard. Veel optreden doet Joke niet. Vanwege haar leeftijd en haar gezondheid houdt ze het bij twee, drie optredens per maand.

GelreDome

Ook in de komende periode doet ze Gelderland weer aan. "We krijgen veel aanvragen voor festivals", zegt Jeffrey. "Ze staat nog op het festival Popcorn in Overijssel." Maar de grote knaller volgt op 3 september. "Dan treed ik op in GelreDome", vertelt Joke. "Ik mag wat nummertjes doen tijdens een feest met harde beats. Dus Jeffrey zei al dat ik m'n oordoppen mee moet nemen."
"Ze speelt dan op X-Qlusive Holland", legt hij uit. "Een feest waar alles om de combinatie van hardstyle en feestmuziek draait."
Wie denkt dat Joke rijk wordt van die optredens, heeft het mis. "Ik haal de onkosten eruit en verder geef ik het grootste deel aan het goede doel", vertelt ze. "Zo zamel ik nu geld in voor de Vlaardingse Boei, een inloophuis voor kankerpatiënten. Eerder heb ik ook geld opgehaald voor het hospice in Vlaardingen. Daar heeft mijn man ook gelegen. Ik vind het belangrijk om mij juist voor dit soort doelen in te zetten."