Gelderse Vallei

Ede krijgt zijn allereerste Pride: 'De acceptatie is er hier nog lang niet'

Xander van Soelen, Beau Bakker en Esther van Vliet hebben zin in de Ede Pride.
Xander van Soelen, Beau Bakker en Esther van Vliet hebben zin in de Ede Pride. © Omroep Gelderland
EDE - Nog exact een maand en dan viert de LHBTIQ+ gemeenschap voor de allereerste keer Ede Pride. Zo uitbundig en extravagant als de Pride Amsterdam en Pride Utrecht wordt het volgens de organisatie niet. "Wij vieren diversiteit en inclusie op onze eigen manier."
Acceptatie vanuit de vrij conservatieve Edese samenleving is een van de hoofddoelen van de Ede Pride. "Die acceptatie is er nog lang niet", aldus de 43-jarige Esther van Vliet, één van de organisatoren. "Toen ik afgelopen zaterdag onderweg was naar de Heide-optocht in het centrum, ben ik nog uitgescholden voor kuthomo en kreeg ik opmerkingen naar mijn hoofd als ik kots op die regenboogvlag. Vorig jaar had ik zelfs nog te maken met online bedreigingen vanwege mijn geaardheid als lesbienne."

Nastarende mensen

Hand in hand lopen als hetero man en hetero vrouw onderling is in onze maatschappij volledig geaccepteerd. "Maar voor mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap is dat nog lang niet het geval", stelt Van Vliet. "Wanneer ik hand in hand loop met mijn vriendin, worden we heel vaak nagestaard. Op die manier is er een man ooit bijna tegen een lantaarnpaal gelopen."
De Ede Pride moet ervoor zorgen dat mensen van de LHBTIQ+ gemeenschap zich helemaal vrij kunnen voelen. Dat is volgens Van Vliet niet vanzelfsprekend: "Je moet niet constant die alertheid hebben om op straat een stoot op je hoofd te krijgen, of na te denken of je er wel mannelijk of vrouwelijk genoeg uitziet."
De 18-jarige Beau Bakker wil mensen tijdens de Ede Pride niet bekeren wat betreft hun geaardheid. "Kan dat überhaupt, vraag ik mij af? Nee, we willen mensen liever bekeren qua ruimdenkendheid, want er is helaas nog steeds ontzettend veel onbegrip."
Dat is ook de reden dat Bakker zich tijdens de Pride inzet voor de informatiemarkt. "Daar staan ruim tien maatschappelijke organisaties zoals de GGD en Transgendernetwerk Nijmegen", aldus hen. "We gaan graag met iedereen op respectvolle wijze in gesprek."
Maar volgens organisator Xander van Soelen biedt de Ede Pride op 23, 24 en 25 september veel meer. "We willen aantonen dat 'het' overal in de samenleving aanwezig is. Daarom hebben we een uitgebreid programma op het gebied van sport, cultuur, literatuur, muziek, film, stand-up comedy, theater en zelfs een religieuze regenboogviering op zondag."

Religieuze regenboogviering

Die regenboogviering is het paradepaardje van Van Vliet, die zich jarenlang schaarde tot de evangelische gemeente in Ede. "Het was mijn leven. Maar nadat ik op 29-jarige leeftijd uit de kast kwam, werd ik plotseling met de nek aangekeken door de mensen uit mijn gemeente."
Dat buitensluiten vanuit de evangelische gemeente heeft ze als traumatisch ervaren. "Ik word er nog steeds giftig van als ik er aan denk, want juist in die gemeente heb ik mijn vriendin leren kennen. Het is heel erg verdrietig dat je niet onbevangen kan zijn wanneer je verliefd bent. Ik heb mijn relatie daarom ook de eerste vijf maanden geheimgehouden."
Ik geloof niet dat ik vanwege mijn geaardheid naar de hel ga
Esther van Vliet, mede-organisator Ede Pride
Ze legt uit dat sommige Edenaren vinden dat ze vanwege haar geaardheid niet gelovig kan zijn. "Maar ik denk daar heel anders over. Ik geloof niet dat ik vanwege mijn geaardheid naar de hel ga. Het botst heel snel als je denkt dat er maar een waarheid is."
Bakker en Van Vliet hopen dat Ede Pride zorgt voor meer verbondenheid in de maatschappij. "We moeten laten zien dat we bepaalde draagvlakken delen", aldus Van Vliet. "Ik hou bijvoorbeeld van katten en bomen en ja, ik ben gelovig. Als je hierover gesprekken voert, kan dat zorgen voor verbinding."
En tot die verbinding er is, willen Bakker en Van Vliet jaarlijks de Ede Pride vieren. "Wij willen net als hetero's een comfortabel leven leiden. Voel je dus vooral niet aangevallen dat wij dat ook willen."