Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Het waterpeil in de Rijn gaat tientallen centimeters omhoog, maar helpt dat?

De Rijn bij Arnhem met de huidige waterstand.
De Rijn bij Arnhem met de huidige waterstand. © ANP
ARNHEM - Het heeft geregend in Duitsland. Dat betekent dat er vanaf deze week meer water in de Gelderse kant van de Rijn stroomt. Worden de problemen die de droogte veroorzaakt hiermee opgelost?
Allereerst die regen. Is er genoeg gevallen om het hier in de Nederlandse Rijn te merken? "Ja", zegt Louis Bosman. Bosman coördineert voor de firma Interrijn de vrachtschepen die op de Rijn varen. "Er is veel water gevallen in Zuid-Duitsland en Zwitserland. De Bodensee staat wel 16 centimeter hoger dan normaal. Als je bedenkt hoe groot dat meer is, wil dat zeggen dat er veel water deze kant op komt."

'60 centimeter stijgen'

Hoeveel dat exact is, is nog afwachten. "Maar bij Kaub in Duitsland kan het water zo een meter stijgen", zegt Bosman. Dat wil niet zeggen dat de Rijn hier ook meteen een meter hoger staat. Bosman legt uit: "Je moet het zien als een emmer water die je leeg gooit op straat. Eerst heb je snelle, hoge stroompjes. Maar die nemen af, naarmate het water verder stroomt. Zo werkt het in een rivier ook. Bij Keulen is het peil al lager dan bij Kaub. Toch kan de rivier bij Nijmegen ook zo 60 centimeter stijgen."

Helpt het tegen droogte?

60 centimeter, dat klinkt als veel. Helpt het mee in deze tijden van droogte? Een woordvoerder van het Waterschap Rijn en IJssel vreest dat dat tegenvalt. "Het maakt voor onze droogte niet veel uit", vertelt ze. "Want het grondwaterpeil stijgt niet. Daar is regen in onze regio voor nodig. De Rijn stroomt naar de Noordzee."
De regendansjes in Duitsland werken
En vanuit die stroming komt het water niet zomaar in de droge natuur terecht. Alles wat groeit, trekt water uit de grond. "Het grondwater moet stijgen voor de problemen met de droogte opgelost worden. Bomen en gras kunnen niet met hun wortels bij het water, waardoor de natuur doodgaat. En ook de boeren zien hun oogst verdampen. We moeten gewoon regen hebben."
De droogte zorgt ook voor een ander probleem: ongedierte. De woordvoerder van het Waterschap legt uit: "Doordat er minder water in beken, meren en grachten staat, stijgt het aantal planten en dieren per vierkante meter water. Hierdoor sterven er vissen, komt er meer blauwalg, meer stank, maar ook meer ongedierte. Het water wordt namelijk 'voedselrijk'. Dat klinkt goed, maar dat is het niet. Voedselrijk water trekt ongedierte aan, bijvoorbeeld ratten. Die gaan we steeds meer zien."

Regendansjes

Tijd voor regen dus, ook wat Bosman betreft. Want ook voor het vrachtvervoer zet de hoge Rijn geen zoden aan de dijk. "Het hoge water komt uit Duitsland, maar de vrachten worden vervoerd vanuit Rotterdam. En daar staat het water nog laag. Dus de schepen gaan nog steeds niet met een normale hoeveelheid lading de Rijn op. Daarbij hebben we te maken met een tijdelijke golf. Het water stijgt, maar zakt daarna weer. Om de problemen op te lossen hier, hebben we echt twee weken van regen nodig."
"In Zwitserland en Duitsland hangen trouwens nog wel wat depressiegebieden, dus daar gaat meer regen vallen. De regendansjes in Duitsland werken, maar ze moeten daar wel blijven dansen en als het even kan hier ook", besluit Bosman.