Noord-Veluwe

Samen aan de slag! Alles over 'nietszeggende slogans' van gemeenten

Coalitieakkoorden hebben vaak een niet zo unieke titel.
Coalitieakkoorden hebben vaak een niet zo unieke titel. © ANP/Omroep Gelderland
PUTTEN - 'En nu door!' Dat is de titel van het allerlaatste coalitieakkoord in onze provincie, opgetekend in Putten. Maar waarom moet er eigenlijk een titel boven? En wie bedenkt die? “Je mag hopen dat er geen duur reclamebureau achter zit.”
Met het – officieel nog beoogde – coalitieakkoord in Putten, zijn alle 51 gemeenten in onze provincie nu voorzien. Een mooi moment om de titels van die stukken eens onder de loep te nemen. Wat opvalt: in liefst 22 gemeenten komt het woord ‘samen’ voor. Nijkerk maakt het helemaal bont met drie keer ‘samen’ in één titel.
Andere woorden die we vaak tegenkomen zijn 'toekomst' (zes keer) en 'bouwen' en 'duurzaam' (allebei vier keer). De woorden 'sociaal', 'vertrouwen', 'verbinden', 'versterken', 'wonen' en 'zorgzaam' komen drie keer voor.
Hoe luidt de titel van het coalitie- of raadsakkoord in jouw gemeente?
Wat dat betreft is ‘En nu door’ in Putten dus origineel. “Je zoekt een pakkende tekst, die onderscheidend is en er natuurlijk goed boven past”, vertelt fractievoorzitter Robin Hoogendijk van Gemeentebelangen. “De formatie heeft veel te lang geduurd (de verkiezingen waren in maart, red.). We moeten dus niet eindeloos gaan evalueren, maar ‘nu door’.”
Ja, dat is ‘m!
De titel is bedacht tijdens de gesprekken tussen de vier beoogde coalitiepartijen in Putten. “Dan is er altijd wel iemand met een helder moment. Dat iedereen zegt: ja, dat is ‘m!”

Drie gemeenten met precies dezelfde titel

In drie gemeenten hadden de betrokken partijen dat eureka-moment bij exact dezelfde titel: ‘Samen aan de slag’. In zowel Culemborg, Wageningen als Winterswijk prijkt die naam boven het akkoord. “Oh, dat hoor ik voor het eerst”, zegt Tom van Beek van Voor Winterswijk als we hem daarnaar vragen. “De naam kwam tot stand in overleg tussen alle coalitiepartijen. Dan poppen er wat namen op en deze kwam eruit. Het is geen rocket science.”
We zagen het nut er niet van in
In vijf gemeenten hebben ze niet de moeite genomen om een titel te bedenken. In Epe staat er bijvoorbeeld gewoon ‘Coalitieakkoord 2022-2026’ boven het document. “Dat is heel bewust. Want wat zegt een titel nou precies? Moet daar duidelijk uit worden waar je de komende vier jaar voor staat? We zagen het nut er niet van in”, vertelt Bertie Hendriks van het CDA in Epe.

Nietszeggende slogans

Daar kan politicoloog Peter van der Heiden van de Radboud Universiteit in Nijmegen zich wel in vinden. “Zo’n titel heeft geen waarde”, is hij duidelijk. “Maar in de meeste gemeenten moet er blijkbaar wel iets boven. Coalitieakkoord 2022-2026 is blijkbaar niet leuk genoeg. Dus wordt er een nietszeggende slogan bedacht. ‘Bruggen bouwen’ bijvoorbeeld, of ‘Werken, werken, werken’. Je mag hopen dat daar geen duur reclamebureau aan te pas komt.”
“Het lijkt toch wel een beetje op ‘Haagje spelen’”, vervolgt Van der Heiden. Het regeerakkoord heeft sinds jaar en dag ook een titel, dat tegelijkertijd als een soort motto van het kabinet geldt. “Als je er heel positief naar kijkt, proberen partijen in een paar woorden de essentie van het akkoord duidelijk te maken. Maar ja, ‘samen aan de slag’... je mag hópen dat ze aan het werk gaan en dat ook samen doen. Je hebt eigenlijk helemaal niets aan zo'n titel.”