Rivierengebied

Disneyfans zijn jaloers op dit huis

Rein van Willigen in zijn Disney-slaapkamer.
Rein van Willigen in zijn Disney-slaapkamer. © Omroep Gelderland
ZALTBOMMEL - Een huis vol Disney: dat is geen droom, maar het echte leven van Rein van Willigen uit Zaltbommel. Al van jongs af aan verzamelt hij alles van de Amerikaanse filmmaatschappij: van boeken en knuffelbeesten van Winnie de Poeh tot aan het tapijt met Mickey Mouse erop. "Maar ik ben absoluut geen fan", benadrukt Rein.
Het is een bekend gezicht in Zaltbommel: oud-journalist en schrijver Rein van Willigen. Maar zijn bekendheid beperkt zich niet tot de Bommelerwaard. Met zijn enorme verzameling van Disneyattributen in huis en alle kennis over het meest invloedrijke entertainmentconcert ter wereld vertaald in zijn twee boeken mag Rein zich zonder twijfel dé Disneykenner van Nederland noemen.
Het hele huis van Rein staat vol met spullen van Disney
"Als kind ben ik met Donald Duck opgegroeid. Eén keer per jaar was er een Disneytekenfilm op tv. Dan zag je de inkt bewegen en praten. Dat was helemaal te gek", blikt Rein terug. "Ik houd van sprookjes en van muziek. Het is de combinatie van een perfecte tekening, een schitterend verhaal en de muziek die beklijft. Je kunt het bijna niet verklaren."
Reins favoriete Disneyfilm? "Uiteraard Fantasia. Het is een videoclip van twee uur waarin niet gepraat wordt. Alleen muziek en beelden: schitterend, het verveelt nooit." En zijn favoriete Disneypersonage? Dat is Walt Disney zelf. "Zonder Walt waren al die andere figuurtjes er niet. Het was een heel karakteristiek figuur, hij wilde een betere wereld maken. Alle boeken over hem liggen hier ergens op de plank."

'Absoluut geen fan'

Ondanks zijn fascinatie voor Disney noemt de Zaltbommelaar zich 'absoluut geen fan', eerder een liefhebber. "Een fan is iemand die alles wil hebben en heel kritiekloos naar iets of iemand staat. Daar heb ik absoluut geen last van. Toen The Lion King uitkwam heb ik een recensie geschreven met als kop: Disney heeft een monster gebaard."
De schrijver vond het verhaal slecht verteld. "Je ziet op een gegeven moment Simon bij Pumbaa en Timon die heel hard groeit, omdat ze het verhaal niet onder controle hadden.”