Achterhoek

Deze maatregel moet de kurkdroge Achterhoek natter maken

Achterhoekse sloten worden met zand gevuld om uitdroging van de bodem te voorkomen.
Achterhoekse sloten worden met zand gevuld om uitdroging van de bodem te voorkomen. © Omroep Gelderland
VRAGENDER - De droogte wordt steeds nijpender. Daarom haalt het Waterschap Rijn en IJssel met het initiatief 'Elke druppel de grond in' alles uit de kast om zoveel mogelijk water in de bodem te houden. Een nieuwe maatregel om verdroging van landbouwgronden te voorkomen is het ondieper maken van de Achterhoekse sloten. Vandaag werd als eerste in een sloot van boer Erwin Nijrolder zand gestort.
"We zien nu voor het vierde, van vijf jaar dat het weer hartstikke droog is in de Achterhoek," zegt Peter Schrijver van het Waterschap Rijn en IJssel. "Het klimaat verandert en het verandert heel snel." En daarom is het Waterschap Rijn en IJssel in het Achterhoekse Vragender de pilot om verdroging van de landbouwgrond tegen te gaan.
Bekijk hier hoe de sloten ondieper worden gemaakt:
Achterhoekse sloten worden met zand gevuld om uitdroging landbouwbodem te voorkomen
Ondiepe sloten kunnen beter zijn voor de waterhuishouding in een gebied. "Zo'n sloot zuigt minder water uit de naast liggende landbouwgrond. En dat betekent dat het water veel beter op die percelen blijft en veel minder snel in de sloot belandt. Dat is wat we graag willen."
Elke druppel telt
Boer Nijrolder besloot aan het pilotproject mee te doen, omdat hij zag dat er zijn kostbare landbouwgrond steeds sneller uitdroogde. "We moeten het hier van de regen hebben," legt de boer uit. Hoe langer het water dus in zijn perceel vastgehouden kan worden des te beter is het. "We kunnen niet beregenen, dus alle regen die valt moeten we zoveel mogelijk vasthouden, want in droge periodes, zoals nu groeit er niks. Elke druppel die we vast kunnen houden telt."

Per gebied bekijken wat het beste is

Normaliter wordt het water in de sloten met stuwtjes of ballen vastgehouden, maar dat werkt hier niet." In dit specifieke geval zien we, dat we heel veel stuwtjes nodig hebben, omdat er een helling in dit gebied ziet. Daarom is het hier veel beter om die sloot veel minder diep te maken," zegt Schrijver. "Maar dat moet je echt per gebied gaan bekijken wat de beste maatregel is."
In middels hebben tien boeren zich bij het waterschap gemeld dat ook zij interesse hebben om hun sloot te verondiepen. Het waterschap heeft in totaal 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor allerhand droogte maatregelen.