Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Expert wil minder herrie op festivals, want omwonenden kunnen ziek worden

Publiek tijdens Appelpop
Publiek tijdens Appelpop © Ton Arbouw
ARNHEM - Veroorzaakt Appelpop te veel herrie? Deze woensdag komt er uitspraak in het kort geding dat een Tielenaar aanspande. Hij ervaart overlast van het jaarlijkse muziekevenement in zijn woonplaats. Erik Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder, pleit al jaren voor een verlaging van het geluidsvolume op festivals.
Het kort geding over Appelpop is aangespannen door één omwonende. "Als je altijd al in een luidruchtige omgeving woont, kan het ene evenement net de druppel zijn die de emmer doet overlopen", zegt Roelofsen.
De geluidshinder is volgens de Gelderse geluidsonderzoeker groot in heel Nederland. "Vliegtuigen, treinen, industrie, evenementen: als je alle kleine beetjes op elkaar gaat stapelen, is dat best veel. Als je je daaraan gaat ergeren, veroorzaakt dat stress en die stress leidt tot ziektes. Je hebt dus minder gezonde levensjaren."

'Volumeknop kan zachter'

Voor festivals als Appelpop gelden er geen landelijke geluidsregels, iedere gemeente mag dat zelf bepalen. "Er is een convenant vanuit de evenementenbranche, het ministerie van Volksgezondheid en de Gehoorstichting voor preventie van gehoorschade om het geluid op 103 decibel te houden", licht Roelofsen toe. "Ik zeg altijd: de volumeknop kan zachter."
Erik Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.
Erik Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. © Omroep Gelderland
Volgens Roelofsen verkleint dat de kans op gehoorschade en profiteert de omgeving ervan. "Ik heb geprobeerd met de evenementenbranche te praten, maar dat is gewoon not done. Het geluid moet high, want de bezoeker moet het ook voelen. Maar er is geen onderzoek naar wat de bezoeker wil."

Halvering van het geluid

De expert is voorstander van een landelijke afname van geluidssterkte op festivals. "Doe het elk jaar met 1 decibel omlaag tot 95 decibel. De gemeente Amsterdam heeft al 100 decibel staan. 3 decibel afname lijkt weinig, maar rekenkundig betekent dat een halvering van het geluid. Met een verlaging tot 95 decibel heb je echt een wereld gewonnen."