Gelderland

Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol opnieuw in werking

Rijkswaterstaat adviseert om een paraplu en een flesje koud water mee te nemen.
Rijkswaterstaat adviseert om een paraplu en een flesje koud water mee te nemen. © Rijkswaterstaat
ARNHEM - Onze provincie krijgt opnieuw te maken met tropische temperaturen. Rijkswaterstaat stelt daarom vanaf woensdagochtend in Gelderland opnieuw het hitteprotocol in werking.
Het warme weer heeft een groot effect op weggebruikers die met pech langs de kant van de weg komen te staan. Zo kan de temperatuur van het asfalt hoog oplopen. Het is dan niet wenselijk om, langer dan nodig, in de buurt van het hete asfalt te verblijven.
Tijdens de periode waarin het hitteprotocol geldt, schakelt Rijkswaterstaat direct een bergingsbedrijf in wanneer er een melding van een pechgeval binnenkomt. De berger brengt de automobilist naar een veilige plek om daar op de eigen pechhulpdienst te wachten. Dat is bijvoorbeeld een tankstation of een verzorgingsplaats, in ieder geval een plek waar voorzieningen zijn én schaduw is.

Waar en wanneer van kracht?

Rijkswaterstaat kan het hitteprotocol per provincie instellen. Dat doet het in samenwerking met het KNMI. Zegt de weersverwachting dat de kans minstens 70 procent is op temperaturen van 30 graden of hoger, dan stelt Rijkswaterstaat het hitteprotocol in.
Het hitteprotocol geldt woensdag tijdens de warmste periode van de dag: van 10.00 uur tot 20.00 uur voor heel Gelderland en voor Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

Niet vergeten!

Bij het hitteprotocol geeft Rijkswaterstaat het advies goed voorbereid op pad te gaan. Neem een flesje koud water mee voor onderweg, maar vergeet ook de paraplu niet. Een paraplu zorgt voor voor schaduw en beschermt je tegen de felle zon, wanneer je met pech langs de weg staat.