Rijk van Nijmegen

Vakantiegangers brengen ongemerkt héél bijzondere bloemen en planten mee

Bijenorchis.
Bijenorchis. © Theo Muusse
NIJMEGEN - Er komen in Nederland steeds meer mediterrane planten en bloemen voor. Dat komt mede door de reislust van de Nederlanders. Dat zegt projectleider Baudewijn Odé van FLORON in Nijmegen.
Odé publiceerde dinsdag, samen met projectmedewerker Leonie Tijsma van Floristisch Onderzoek Nederland (FLORON), een artikel op de website van Nature Today over de mediterranisering van Nederlandse flora.

Zaden mee in tent auto en kleding

Vakantiegangers nemen ongemerkt allerlei zaden aan hun tent, auto, caravan en kleding mee terug. Die nemen ze mee naar de volgende camping of ze kloppen hun automatten bij de voordeur uit. In Nederland vinden de zuidelijke zaden een steeds geschikter klimaat. Daardoor worden ook soorten als Vroeg beemdgras, Bijenorchis, Zuidelijke brandnetel, Kamferalant en Naaldzaadbloem steeds meer in ons land aangetroffen.
"Ik heb het idee dat het veel gebeurt, gezien de ontwikkelingen in steden. Dat moet door menselijke bewegingen zijn gekomen", zegt Odé, die verwijst naar de verandering van de flora in Nederland.

'Komt steeds meer voor'

"Plantenzaad is gemaakt om meegenomen te worden", legt Odé uit. "Dat gebeurt dus al langere tijd, maar het is van de laatste twintig jaar dat het steeds meer voorkomt. Je ziet het meer en meer nu het warmer wordt." Daardoor kunnen mediterrane zaden daadwerkelijk tot groei komen. Soorten als Paarse dovenetel, Grote klaproos, Gewoon jacobskruid en Rode klaver komen steeds meer voor.
Volgens Odé is het moeilijk te zeggen of dit een goede of slechte ontwikkeling is: "Daar worstelen we mee. Kijk, als er op de heide geen Struikhei meer is, dat vind ik erg. Maar is de natuur flexibel genoeg om mee te bewegen met deze ontwikkeling? Dat is de vraag."

'Zorgen over gaten in vegetatie'

"We maken ons vooral zorgen over de gaten in de vegetatie die ontstaan doordat er planten verdwijnen. Dat geeft een domino-effect en werkt door op het ecosysteem en de insecten en paddenstoelen die erbij horen", waarschuwt Odé.
"Het wordt warmer. Daar moeten we ons bij neerleggen. En we moeten voorkomen dat het veel erger wordt. De vraag is hoe de gaten in de vegetatie worden opgevuld. Zijn de soorten uit het zuiden die hier gedijen voldoende om die gaten genoeg te vullen? We weten niet hoe dit gaat aflopen", stelt Odé, die ook aangeeft dat veel afhangt van of het de komende jaren weer zo warm en droog wordt.