Stedendriehoek

In Joppe bouwen ze een kerststal in de zomer

Team Joppe
Team Joppe
JOPPE - Het mag dan 28 graden worden dinsdag, in Joppe bouwen ze deze dag een heuse kerststal. Daar zijn ze ook goed in want tijdens de kerstdagen komen de mensen van heinde en verre kijken om de kerststal van Joppe, bij de kerk, te bekijken.
Wie Joppe in rijdt, ziet hem meteen staan. De Rooms-Katholieke kerk die luistert naar de naam Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming. En net als in zoveel dorpen in Gelderland gaat de kerk sluiten en moet er nagedacht worden over herbestemming.
De kerk is in de wijde omgeving bekend door de kerststal die er elk jaar gebouwd wordt. Een jaar of vijftig bestaat die traditie al. De kersstal wordt helemaal gebouwd door vrijwilligers. Voor veel inwoners van Gorssel en omgeving is de kerststal dan ook niet meer weg te denken en een vast onderdeel geworden van de kerstviering. Dinsdag mag Team Joppe tijdens Zomer in Gelderland de kerststal in zomerse sferen bouwen.
In Joppe bouwen ze midden in de zomer een kerststal
Joppe is een buurtschap in de gemeente Lochem met zo'n 420 inwoners. Joppe heeft nog een basisschool, de Joppeschool. Joppe ligt aan de spoorlijn Zutphen - Deventer. Rond 1865 kreeg Joppe een eigen treinstation omdat de eigenaar van "Huize 't Joppe" alleen een spoorlijn over zijn land wilde gedogen als deze vlak langs zijn landhuis in Joppe zou lopen. Dit verklaart de vreemde knik in het spoortracé tussen Zutphen en Deventer bij Joppe. In 1938 werd het station gesloten.
Vanwege de prachtige ligging in het bos zijn er in Joppe ook nog enkele campings, een mooi bosrestaurant en een op een zessprong gelegen café/midgetgolfbaan/speeltuin die tot voor kort De Zessprong, maar tegenwoordig De Zevensprong heet.