Liemers

Spijk overvallen door komst 150 Oekraïners, burgemeester trekt boetekleed aan

Chalets voor vluchtelingen arriveren in Spijk.
Chalets voor vluchtelingen arriveren in Spijk. © Omroep Gelderland
SPIJK - Dorpelingen voelen zich overvallen door het plotselinge besluit van de gemeente Zevenaar, die vanaf half september 150 Oekraïense vluchtelingen opvangt op een bedrijventerrein aan de Vliegenwaard in Spijk. De inwoners hebben nog veel vragen en betwijfelen of de gekozen locatie wel de beste is. De gemeente doet nog deze week een extra informatiebrief uit naar Spijk en andere omliggende dorpen.
Convoi Exceptionnel staat er te lezen op de busjes die de vrachtwagens over de dijk richting het bedrijventerrein begeleiden. De eerste drie chalets voor de Oekraïense vluchtelingen worden geplaatst. Er komen er 25, voor in totaal 150 mensen. "Dat is met zes in één chalet, dat is echt geen luxe hoor", zegt burgemeester Luciën van Riswijk. "Dit is geen vakantiepark, dit is noodzaak. "

'Voor iedereen een verrassing'

De komende week wordt alles in gereedheid gebracht voor de vluchtelingen die hier vermoedelijk rond half september al arriveren. "Het gaat allemaal nogal snel, het gaat echt om crisisopvang hier", beaamt Van Riswijk.
Maar dat is juist wat de inwoners van Spijk tegen de borst stoot. "Het was voor iedereen een verrassing. Ook wij hadden niks gehoord van de gemeente. Juist daardoor ontstaat er weerstand, denk ik", vertelt Emiel Stam van de Stichting Actief Spijk (SAS). "Hier wonen ongeveer 600, misschien 650 mensen. Als er dan ineens 150 bijkomen, is dat best veel.
De SAS trok daarom aan de bel bij de gemeente: "Als de informatievoorziening beter was geweest, was het heel anders geland hier, denk ik".
In dat opzicht trekt de burgemeester ook het boetekleed aan: "Er is snel geschakeld, maar misschien wel een beetje te snel als het gaat om het informeren van inwoners."

Informatiebrief naar inwoners

De meeste mensen in Spijk zijn niet tegen de komst van de vluchtelingen, maar hebben vooral zorgen over het hoe en wat: "Natuurlijk vinden we dat Oekraïners opgevangen moeten worden, maar is dit nu wel zo'n geschikte plek, vlakbij die drukke, gevaarlijke dijk en langs de Rijn? We vragen ons vooral af hoe de gemeente het allemaal gaat aanpakken. "
Emiel Stam somt op wat er leeft in het dorp. "Wie komen er? Gezinnen, jongeren, ouderen? Bovendien: wat moeten ze op deze plek doen? Er zitten hier nul voorzieningen in de buurt."
"Dit is geen ideale locatie, dat klopt", zegt burgemeester Van Riswijk. "Maar er is hier stromend water en elektriciteit. We kunnen snel een opvangplek voor langere tijd realiseren. Ook gaan we zorgen voor onderwijs en vervoer. Bovendien vinden veel Oekraïners hier vrij snel werk, dus ik denk dat ze ook snel onderdeel worden van onze maatschappij. "
Van Riswijk hoopt dat met de informatiebrief die deze week nog in Spijk, Lobith en Tolkamer wordt verspreid, veel vragen worden beantwoord en bezorgde inwoners gerust worden gesteld. Ook zal er nog een informatiebijeenkomst op locatie gehouden worden, wanneer de opvang helemaal klaar is. "Ik ga ervan uit dat de inwoners de vluchtelingen straks in hun hart sluiten, zoals dat ook bij andere opvanglocaties in onze gemeente is gebeurd."