Rijk van Nijmegen

Ze wonen bijna naast elkaar, maar Tom heeft last van stikstofregels en Stephan niet

Tom Coerwinkel.
Tom Coerwinkel. © Still uit video NOS
MILLINGEN AAN DE RIJN - Ze wonen op nog geen tien minuten rijden van elkaar. Tom Coerwinkel uit Millingen aan de Rijn en Stephan van de Sand uit het Duitse Niel. De twee werken allebei op een boerenbedrijf, maar Tom heeft last van de Nederlandse stikstofregels en Stephan heeft geen overheid die met hem meekijkt. "Wij hebben hier nog geen last van stikstof."
En dat komt onder andere doordat Nederland veel strikter de stikstofcijfers doorgeeft aan de Europese Commissie dan andere lidstaten, zo blijkt uit onderzoek van de NOS.
Kijk hier naar Tom en Stephan die verschillende regels moeten handhaven:
Ze wonen bijna naast elkaar, maar Tom heeft last van stikstofregels en Stephan niet
EU-lidstaten moeten elke zes jaar de kwaliteit van beschermde Natura 2000-gebieden in kaart brengen en die gegevens doorgeven aan de Europese Commissie. Op basis daarvan komt de commissie met een rapport. Dat rapport verscheen voor het laatst in 2020 en toen bleek dat het heel slecht gaat met de Nederlandse natuur - slechter dan in de meeste andere landen.
Maar het doorgeven van de stikstofcijfers is niet verplicht. Nederland, het land waar de stikstofproblematiek volgens experts het grootst is, is het enige land dat de cijfers consequent rapporteert. Andere landen doen geen onderzoek of geven de cijfers helemaal niet door. En dat frustreert vooral de boeren in de grensstreek:

'Wel slechtere natuur'

"Andere West-Europese landen zoals Denemarken, België, Duitsland en Frankrijk hebben ook problemen met stikstof, maar ze rapporteren niet allemaal hetzelfde", zegt Theo van der Sluis van de Wageningen Universiteit. "Maar daarbij is het wel zo dat de problemen in Nederland een stuk groter zijn dan in andere lidstaten, zegt Van der Sluis. "De natuur in Nederland is in veel slechtere staat. Dat komt met name doordat we hier heel intensieve veehouderij hebben."

Zie ook: