Liemers

Schapenhouder mag jaren niet werken van rechter: 'Open wonden en graatmagere schapen'

Schapenhouder veroordeeld voor verwaarlozen dieren. Foto ter illustratie.
Schapenhouder veroordeeld voor verwaarlozen dieren. Foto ter illustratie. © Pixabay
GROESSEN - Een 61-jarige schapenhouder uit Groessen is veroordeeld voor het onvoldoende verzorgen van zijn schapen. De schapen kregen te weinig voer, er was niet altijd drinkwater en soms liepen ze in hun eigen mest en urine.
De man uit Groessen kreeg van de rechter een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, een stillegging van zijn onderneming voor 1 jaar en een beroepsverbod van 5 jaar. De schapen waren door de slechte verzorging volgens de uitspraak van de rechter in een slechte conditie, ze waren erg vermagerd en liepen kreupel. Ook behandelde de schapenhouder zieke schapen niet op de juiste wijze en behandelde hij ze met een te hoge dosis antibioticum. Hij hield ook niet bij welk schaap hij met welk middel en welke dosering had behandeld.

Maden onder de huid

Eerder constateren NVWA medewerkers diverse schrijnende situaties op het bedrijf. "Schapen met open wonden en maden op de rug en kont. De maden kropen letterlijk onder de huid", volgens de officier van justitie.
Voor de zieke schapen had de man volgens de NVWA een dierenarts moeten raadplegen. “Ik kan de dierenarts bellen, maar die zegt ook: je weet zelf het beste hoe je moet behandelen", reageerde de boer, die zegt dat hij wel schapen heeft behandeld. "Met blauwe spray, en de wol netjes weggeschoren."