Stedendriehoek

Forum voor Democratie opent nog geen school in Apeldoorn

De opening van de FvD-school is uitgesteld
De opening van de FvD-school is uitgesteld © Pixabay
APELDOORN - Het was een ambitieus plan. Slechts enkele weken geleden verkondigde Forum voor Democratie (FvD) in september een eigen basisschool in Apeldoorn te openen. Het is één van de vijf gemeenten waar de politieke partij nieuw onderwijs wil aanbieden. Nu blijkt die deadline niet haalbaar. “De opening zou weleens na de herfstvakantie kunnen zijn.”
Rijtjes leren, tafels uit het hoofd stampen, en zoveel mogelijk schrijven in plaats van op het scherm werken. Als het aan FvD ligt, is dat hoe onderwijs eruit moet zien. “De meester is de centrale figuur en bepaalt de agenda. In de ochtend veel cognitieve vakken: rekenen, taal, schrijven. In de middag zijn we veel buiten, in het groen.”
Forum voor Democratie heeft de wens om zogeheten Renaissancescholen te openen. Vijf locaties werden aangewezen: Almere, Apeldoorn, Den Haag, Hoogeveen en Tilburg. Met een FvD-zetel in de gemeenteraad lijkt Apeldoorn niet geheel toevallig gekozen. Maar geïnteresseerde ouders moeten nog even geduld hebben.

Op één plek van start

“September gaan we niet meer halen”, concludeert Statenlid van FvD in Noord-Holland Ralf Dekker. Als kartrekker van de Formumscholen lijkt het hem nu verstandiger om op één plek van start te gaan: in Almere. “Zo kunnen we de kinderziektes één voor één doormaken, in plaats van op vijf plaatsen tegelijk”.
Toch lijkt een schoolopening in Apeldoorn weinig in de weg te staan. “Huisvesting is al op het oog. Het vinden van leerkrachten is een overkomelijke zaak.” Toch houdt Dekker de exacte locatie liever nog even geheim: “De publiciteit over dit gebeuren is niet altijd positief. Mensen zijn bang dat het afstraalt”.

Animo

Hoeveel animo er is voor de scholen, moet nog blijken. “Voor Apeldoorn zijn nu een stuk of vijftien vooraanmeldingen. Maar of zich dat vertaalt naar harde toezeggingen en betalingen per maand, dat moet ik nog zien”, zegt Dekker.
Voor een kind op de Forumschool moet 300 euro per maand worden betaald. De school gaat aanvankelijk particulier van start. In de toekomst hoopt Dekker er een gesubsidieerde school van te kunnen maken. Hiervoor zijn voldoende ouderverklaringen nodig, die het Renaissance Instituut via de website verwerft. Zoals elke school, zal ook deze Renaissanceschool aan de eisen van de Onderwijsinspectie moeten voldoen.
In de tussentijd wordt er hard gewerkt om, naast Almere, de overige FvD-scholen te openen. Vooralsnog dus particulier. “Er komt een dakpansgewijze aanpak”, aldus Dekker. “Apeldoorn zou heel goed tweede kunnen zijn. Of Hoogeveen. Het kan snel gaan. De opening zou weleens na de herfstvakantie kunnen zijn.”