Rivierengebied

Gaat Appelpop dit jaar door? Omwonende stapt naar de rechter

Appelpopterrein
Appelpopterrein © Ton Arbouw
TIEL - Een omwonende van het terrein waar over nog geen drie weken het tweedaagse evenement Appelpop moet plaatsvinden is naar de rechter gestapt. De bewoner heeft een woning dicht bij één van de drie podia van Appelpop. De muziek, maar ook het opbouwen en afbreken veroorzaken te veel overlast meent hij.
De bewoner wil dat de vergunning voor Appelpop van tafel gaat. Als dat zou gebeuren zou dit een ramp zijn voor de organisatie, die door corona na drie jaar nu pas weer voor het eerst een festival kan houden.
‘Tijdens het festival kunnen we elkaar thuis niet meer verstaan’, laat de geëmotioneerde buurtbewoner maandag aan de rechter weten. De man had eerder al bezwaar gemaakt. De gemeente Tiel en de Appelpop organisatie wilden eerder al met de bewoner in gesprek, maar door misverstanden over de uitnodiging liep dat gesprek spaak.

Woensdag duidelijkheid

De rechter had veel vragen over de geluidsnormen, die onduidelijk in de vergunning staan. Appelpop gebruikt geluidsnormen die gebruikt worden om publiek te beschermen tegen gehoorschade. De organisatie heeft nu aangeboden om een geluidsscherm te plaatsen tussen het podium en de woning van de klager en ook geluidsmeting bij de woning te doen.
De buurtbewoner wil eigenlijk niet dat Appelpop voorkomen wordt, maar hij wil absoluut minder overlast. Het verzoek om de vergunning voor Appelpop van tafel te halen blijft dan ook staan. De rechter doet komende woensdag uitspraak. Appelpop staat vooralsnog gepland voor 9 en 10 september.