Rivierengebied

Fruitteler Bert oogst zijn beschadigde appels met pijn in het hart

Bert den Haan laat zien hoe zijn appels erbij liggen.
Bert den Haan laat zien hoe zijn appels erbij liggen. © Omroep Gelderland
KERK-AVEZAATH - De appeloogst is voor een fruitteler normaal gesproken het hoogtepunt van het jaar. Maar door een fikse hagelbui afgelopen voorjaar, is het voor appelteler Bert den Haan uit Kerk-Avezaath dit jaar eerder een martelgang.
Donderdagmiddag 19 mei dit jaar betrok de lucht en in no time was het mis. Een hagelstorm trok precies over het gebied waar de appels en peren in volle groei waren. "Ik heb in 16 jaar niet meegemaakt wat er toen gebeurde. Een aaneengesloten gebied van 1000 hectare van Neerijnen tot Lienden. Helemaal verwoest door de hagel."
Appels en peren kunnen weg door schade

'Dit gaat me echt aan het hart'

De appels zijn het zwaarst getroffen. Ze zijn op dit moment eigenlijk nog niet echt rijp, maar Bert oogst ze toch al. "We gooien ze gewoon in de bak. Het maakt toch niet uit. Dat gaat me echt aan het hart." Den Haan is ook regiovoorzitter van de NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie) en hoort hetzelfde van zijn collega's in het gebied. "Dit is niet waar je het hele jaar hard voor werkt."
De appels zien er niet fraai uit.
De appels zien er niet fraai uit. © Omroep Gelderland
De appels van Bert liggen dit jaar dan ook niet blozend in het schap bij de supermarkt, maar worden verwerkt tot appelmoes en appelsap. "De peren zijn minder aangetast, maar ook niet goed genoeg voor de winkel. Het is maar de vraag of ik ze bij de industrie kwijt kan. Want er is minder vraag naar perensap en het is ook veel moeilijker om ze te verwerken, doordat er vezels in zitten waar de machines op vastlopen."

20 miljoen euro schade

De schade die de fruittelers hierdoor ondervinden, schat Den Haan op zo'n 20 miljoen euro bij de negentig getroffen telers. Bert is verzekerd tegen de schade. En dat geldt voor zo'n 65 procent van de fruittelers. "Maar het hangt af van je verzekeringsbedrag en je eigen risico wat je daarvan terugkrijgt. Gemiddeld is het zo'n 75 procent van de schade die je vergoed krijgt."
Of er ook fruittelers zijn die deze klap niet te boven komen, weet hij niet. "Dat hangt natuurlijk af van je financiële buffer. Maar het plezier gaat er zo wel vanaf."

Droogte

En dan is er ook nog de droogte. "Normaal kunnen we daar wel voor beregenen, maar dat hebben we nu eigenlijk ook minimaal gedaan. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk kosten besparen. En de diesel voor de beregeningsapparatuur is ook nog eens duur."
Bert wil de oogst nu vooral zo snel mogelijk achter de rug hebben. "Het is allemaal buitenteelt dus je bent nou eenmaal afhankelijk van het weer. We willen gewoon vooral weer positief vooruitkijken naar het volgende jaar."