Gelderland

Weer aan het werk? Zo houd je het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast

Zo houd je het vakantiegevoel het langste vast
Zo houd je het vakantiegevoel het langste vast © Jan Willem van der Hogen
ARNHEM - Voor veel mensen is de vakantie deze maandag weer voorbij. Maar het was zo heerlijk! Die prachtige vergezichten, dat heerlijke koele wijntje, die uitgestrekte bossen. Hoe houd je dat heerlijke vakantiegevoel nou zo lang mogelijk vast? Tips van collega's en deskundigen.

Plan meteen een nieuwe vakantie en 'vakantiemomenten'

Vakantie is belangrijk: vakantie geeft inspiratie en het maakt ons gelukkiger. Het vooruitzicht naar vakantie is al een lekker gevoel en helpt het vakantie gevoel vast te houden. Door meteen een (kleine) vakantie te plannen, heb je het vakantiegevoel ook alweer in de toekomst vastgelegd. Ook al ebt de vorige vakantie langzaam weg, een nieuwe vakantie ligt in het verschiet.

Zorg dat je goed afgeschakeld bent tijdens je vakantie

Helemaal afschakelen tijdens je vakantie, doordat je niet aan werk hoeft te denken. Jessica de Bloom schreef erover als onderzoeker en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen: door van tevoren goed te plannen kun je ervoor zorgen dat je geen vakantie-inhaal-werk hebt als je weer terug bent of dat je tijdens je vakantie gebeld wordt. Dus alle WhatsApp-werkgroepjes afmelden en geen mail checken of gewoon niet bereikbaar zijn. Je kunt op je eerste werkdag daardoor rustiger beginnen.

Blijf erover praten, zo lang mogelijk

Vertel enthousiaste verhalen van wandelingen over hoge bergtoppen en steile gletsjers en de energie die je daarvan hebt gekregen. Er over vertellen aan je collega's helpt het gevoel vast te houden en meestal vinden die collega's dat ook leuk om te horen.

Ga met de fiets naar je werk

Door niet meteen in de auto te stappen, maar dingen anders te doen na de vakantie kun je het gevoel terugkrijgen. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar je werk. Daardoor beland je niet meteen weer in de oude routine.

Hang een hangmat thuis of op je werk

Als je vrije tijd hebt, gebruik die dan om te relaxen en het vakantiegevoel terug te halen. Hang bijvoorbeeld een hangmat op, ga met een vlieger op pad, maak een lekkere boswandeling. Lekker je hoofd leeg maken.
Genieten van de Eiffeltoren in Parijs.
Genieten van de Eiffeltoren in Parijs. © Omroep Gelderland

Maak een beeldschermachtergrond met vakantiefoto's

Zoek even wat mooie foto's van je vakantie uit, zet ze in een mapje en stel deze in als screensaver en bureaublad achtergrond op je computer. Of leg wat schelpen die je gevonden hebt op je bureau, zo houd je de vakantie nog even in je handen.

Zet je afwezigheidmelder twee dagen later

Zet de afwezigheidmelder twee dagen later dan dat je daadwerkelijk weer begint met werken. Dan heb je niet een tsunami aan berichten en mensen die aan je bureau staan.

Gebruik tijdens je vakantie al je zintuigen

Neem tijdens je vakantie fijne momenten goed in je op en gebruik daarbij alle zintuigen. De wind in de zeilen, het zand van het strand, de geur van een diep bos. Op een moment als je het weer een keer in de file staat, is het heerlijk om dat moment weer terug te halen en her te beleven.