Liemers

Bataven en Romeinen vechten weer in Pannerden

Team Pannerden in Zomer in Gelderland, met burgemeester Luciën van Riswijk (tweede van rechts).
Team Pannerden in Zomer in Gelderland, met burgemeester Luciën van Riswijk (tweede van rechts). © Omroep Gelderland
PANNERDEN - Het schuttersgilde van Pannerden mag dan eeuwenoud zijn, het leeft nog steeds enorm. Maar waar komt de naam Claudius Civilis vandaan?
Schuttersgildes of schutterijen komen in onze provincie vooral in de Achterhoek en de Liemers en in een gedeelte van het Rivierengebied voor. Het schuttersgilde van Pannerden, waar Zomer in Gelderland maandag 22 augustus op bezoek is, heeft nog veel leden en luistert naar de naam Claudius Civilis. Voor die naam moeten we heel wat eeuwen terug. Hij was een veldheer en leidde de Bataven in de opstand tegen de Romeinen.
Die slag moet het team van Pannerden bij Zomer in Gelderland laten herleven:
Dit is de opdracht van team Pannerden!
Schuttersgildes werden ooit opgericht om steden en dorpen te beschermen en verdedigen bij een aanval van bijvoorbeeld rondzwervende roversbenden of vreemde legers. Verder zorgden ze er voor dat binnen een stad of dorp ook alles goed verliep. Ze bestonden altijd uit inwoners van die steden en dorpen. Tegenwoordig worden dat soort zaken geregeld door bijvoorbeeld de hulpdiensten zoals politie, brandweer en het leger.
Maar de schuttersgildes bestaan nog. De tradities die die gildes kennen, worden in ere gehouden. Denk aan de evenementen rond een schutterskoning en de kermis.
Pannerden heeft dus een groot schuttersgilde. Het dorp in de Liemers met een kleine 2500 inwoners heeft sowieso een rijk verenigingsleven. Fort Pannerden is bij velen bekend, maakt tegenwoordig ook deel uit van de Nieuwe Hollandsche waterlinie (Unesco werelderfgoed), maar ligt eigenlijk net buiten Pannerden. En Team Pannerden heeft een bijzonder teamlid; burgemeester Luciën van Riswijk van de gemeente Zevenaar. Hij is geboren in Pannerden.