Rivierengebied

Overleden baron laat bijzonder schip achter als erfstuk

Overleden baron laat bijzonder schip achter als erfstuk
Overleden baron laat bijzonder schip achter als erfstuk
BEESD - Door een noodlottig ongeluk op zijn erf kwam de 64-jarige baron Frans van Verschuer om het leven. Hij was de drijvende kracht achter de landgoedfair op zijn landgoed Mariënwaerdt, die zondag weer werd gehouden. Onder meer een bijzonder schip was daar te zien.
Eén van de bijzonderste stukken uit de nalatenschap van Frans van Verschuer is een elektrisch aangedreven platbodem uit 1908. Het is een mooie beeldspraak. De zoon van Frans van Verschuer heet Frits en staat aan het roer van de platbodem. Maanden voor zijn overlijden was hij bezig met het elektrificeren van de boot uit 1908. Motor eruit, accupakket en elektromotor erin. Hij besteedde er vele uren aan en schoof soms met een zwart gezicht aan tafel na een dag zwaar klussen, zo vertelt Frits. “Ik zeg altijd: mijn vaders laatste levenswerk. En zo voelt het ook."
35 mensen varen mee op de platbodem.
35 mensen varen mee op de platbodem. © Omroep Gelderland

Kortsluiting

Samen met vrijwilligers werd de boot gekocht. Handige en vooral essentiële kennis bezitten de vrijwilligers, het is hogeschool elektrotechniek om dit project uit te voeren. Drie grote accu’s van ieder 1000 kilo leveren de stroom voor een zogenaamde driefase-elektromotor waarmee zij, als het goed is, zeven uur kunnen varen.
De complete binnen en buitenkant is door één van de vrijwilligers in een technische tekening gezet. Speciale aandacht voor de elektrische infrastructuur waarbij het zeer belangrijk is om te berekenen welke kabels er nodig zijn voor de hoge spanning die door de kabels naar de elektromotor loopt. “Gisteren hadden we nog kortsluiting in één van de kabels, maar dat heb ik opgelost”, zegt een vrijwilliger.

'Dit is mijn eerste keer'

De boot ligt in de speciaal gebouwde bootschuur op het erf. Het is een grote overkapping van zo’n 30 meter lang en 20 meter breed. Een smalle vaart leidt naar de Linge. Frits van Verschuer vaart af, het is zijn eerste vaart met de boot. Aan boord zijn zo’n 35 opvarenden. “Dit is mijn eerste keer met passagiers. De eerste keer dat ik de volledige verantwoordelijkheid heb voor de vaart. Dat voelt wel bijzonder”, aldus Frits.
Frits van Verschuer vaart voor het eerst uit met passagiers op de boot.
Frits van Verschuer vaart voor het eerst uit met passagiers op de boot. © Omroep Gelderland
De opvarenden zijn mensen die een kaartje gekocht hebben voor de landgoedfair, het evenement dat intussen op het landgoed gehouden wordt. Allerlei bijzondere kraampjes en een heus jachttafereel zijn te zien op Mariënwaerdt.
Normaal zie je hem elke dag wel over het landgoed lopen
De familie heeft nog getwijfeld na het overlijden van de baron, of de fair nog wel door zou moeten gaan. “Het is stilletjes, normaal zie je hem elke dag wel over het landgoed lopen”, zegt een bezoekster. "Het was een zeer aimabel mens”, zegt een andere bezoekster.
Frits van Verschuer is trots op de nalatenschap van zijn vader. "Mijn moeder en ik hebben nog gedacht of het niet beter zou zijn om even rust te nemen na het overlijden van mijn vader. Maar we hebben besloten het toch te organiseren, dat zou hij ook gedaan hebben. Die gedachte gaf de doorslag."

Samen de schouders eronder

Het is vreemd zo’n eerste jaar zonder de baron, maar dat de landgoedfair gewoon doorgaat is van groot belang voor de familie. "Het klinkt misschien gek, maar het is een soort van verwerking ook. Ik ben trots en blij dat we zo samen de schouder eronder zetten."
Het landgoed Mariënwaerdt is zo’n 900 hectare groot en ligt aan de rand van Beesd. De familie heeft het nu ruim 270 jaar in bezit. Voor hen is het belangrijk dat het landgoed goed onderhouden wordt, maar ook dat de landgoedfair door kan blijven gaan. “We zullen het de komende jaren gewoon voortzetten.”

Zie ook:

"We hebben besloten het toch te organiseren, dat zou hij ook gedaan hebben", zegt zoon Frits.
"We hebben besloten het toch te organiseren, dat zou hij ook gedaan hebben", zegt zoon Frits. © Omroep Gelderland