Arnhem en omstreken

Steeds meer mensen in financiële problemen, hier kunnen ze gratis 'shoppen'

Mensen met een kleine portemonnee kunnen kleding of speelgoed meenemen.
Mensen met een kleine portemonnee kunnen kleding of speelgoed meenemen. © Omroep Gelderland
DRIEL - Met de hoge inflatie hebben steeds meer mensen moeite financieel rond te komen. Corinne Bakker uit Driel weet uit ervaring hoe dat is. Toch organiseert ze in haar dorp al tien jaar lang de 'Weggeefdag Helpende handen'. Mensen kunnen hier onder meer gratis kleding, schoenen en speelgoed uitzoeken. "Vaak gaan ze met volle tassen en een dikke glimlach naar huis. Daar doe je het voor.”
Wat tien jaar geleden begon met één kledingrek bij Bakker thuis, is nu uitgegroeid tot een heuse overdekte markt in het bijgebouw van de protestantse kerk. Verschillende kledingrekken puilen uit en tafels liggen afgeladen vol met gedoneerde spullen.
Een van de mensen die op deze overdaad afkomt is Els. “Je mag gerust weten dat ik het financieel zwaar heb. Ik moet rondkomen van 70 euro per week. Van dit geld moet ik ook mijn huis onderhouden en mijn papegaaien, parkieten en hond voeren. Soms vraag ik mij af of ik met dit geld kan rondkomen.” Na een korte stilte verzucht ze: “Nee, af en toe niet. Daarom is het heel fijn dat dit er is."
Bekijk hier de reacties van bezoekers op de weggeefdag:
Bij Corinne kunnen mensen met financiële problemen gratis 'shoppen'

Inflatie grijpt mensen naar de keel

Initiatiefneemster Bakker merkt dat de hoge inflatie mensen naar de keel grijpt. “Er komen steeds meer mensen af op de weggeefdagen die we een paar keer per jaar organiseren. Daarnaast krijg ik van mensen steeds meer berichten met de vraag of ik kleding en schoenen in een bepaalde maat voor hen heb.”
Ze benadrukt dat de weggeefdag echt iets anders is dan de kringloopwinkel. “Daar moet je geld betalen en hier is alles gratis. Als je moet kiezen tussen een brood kopen voor je kind of in de kringloopwinkel iets kopen, dan is de keuze makkelijk gemaakt.”
Een T-shirt of een broek is allemaal te duur
Jolanda Verhagen, vrijwilliger bij de Weggeefdag in Driel
Jolanda Verhagen is een van de vrijwilligers van het eerste uur. “Ik zoek dingen uit voor mezelf én voor mensen die niet in staat zijn hier naartoe te komen”, aldus Verhagen. “Ik ben zelf heel erg ziek en moet heel veel medicijnen betalen. Dan kom je niet uit. Een T-shirt of een broek is allemaal te duur. Dus als je het hier kan halen is ideaal.”
Mensen die eerder op een weggeefdag zijn geweest doneren volgens Verhagen ook vaak spullen aan de weggeefdag. “Het is in feite een soort ruilen en dat is het mooiste dat er is”, legt Jolanda Verhagen uit. "En mensen komen hier ook voor een luisterend oor. In deze financiële crisis waar mensen niet meer kunnen rondkomen is dat ontzettend belangrijk."
Zonder nieuw beleid daalt de koopkracht van huishoudens dit jaar met 6,8 procent, om volgend jaar met 0,6 procent slechts licht te herstellen. Dat staat in ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) voor het komende anderhalf jaar. Het CPB zegt op basis van beschikbare gegevens dat de verwachting zeker sinds de jaren 90 niet zo somber was. (bron: NOS)